Следвайте ни

Одобриха „Ивермектин“, вече ще се продава свободно в аптеките

viber icon

Лекарственият препарат "Ивермектин", сочен като един от най-ефикасните срещу COVID-19, вече е официално разрешен за употреба в хуманната медицина.

Днес Изпълнителната агенция по лекарствата е издала дългоочакваното разрешение. Както се подозираше обаче противопаразитният препарат не се изписва за лечение или превенция на коронавирусната инфекция, а за борба със стомашно-чревна стронгилоидоза.

Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг. Препоръчителната профилактична доза според клиничните проучвания в световен план за превенция и лечение на SARS-CoV-2 е 15 мг.

И досега, въпреки че нямаше официално разрешително, медикаментът се използваше от десетки българи, а единствената аптека, която го произвеждаше по т.нар. "магистрална" рецепта, бе педиатричната в София. 

"За да се издаде такова разрешение като добре установен в практиката продукт трябва да има разрешен такъв продукт в ЕС повече от 10 години. Продуктът, който сега ИАЛ разрешава, е идентичен с оригиналния продукт, който е и референтен", обясни шефът на ИАЛ Богдан Кирилов пред "Медиапул". 

В аптечната мрежа препаратът ще се продава под търговското наименование HUV19, производство на "Хювефарма", собственост на Кирил Домусчиев, сочи справка на Лупа.бг. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Киро Гела

Киро Гела

16.01.2021 | 01:27

А така,аз ще печеля ,щот съм соло ташак на Бойко......

Отговори
4 2
Шебека

Шебека

15.01.2021 | 22:49

Домусчиев лапа парсата от ковидИстерията..........

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?