Обвиниха Русия и Турция, че крият данни за коронавируса

В Русия с нейните 146 милиона жители имало едва 438 заразени с коронавирус и нито един починал. От Турция пък съобщават за 1529 заразени и 37 смъртни случая. Могат ли да бъдат достоверни тези данни?

Независимо от дългата си граница с Китай - над 4 200 км, Русия е регистрирала до момента сравнително малък брой случаи на заболели от коронавирус. Границата е затворена от 30 януари, но дали това е единствената причина за минималното разпространение на заразата? Ако погледнем например броя на направените тестове, се вижда, че в Русия са изследвани 163 000 души при 146 милиона население. В Германия ежеседмично се правят по 165 000 теста - при 83 милиона жители.

Руският депутат Алексей Куринний е категоричен, че не се правят достатъчно изследвания и настоява за увеличаването им. „Обективна информация няма“, казва той, изразявайки и съмнения в ефективността на руските тестове. „Възможно е част от хората да прекарват заболяването като лек грип или възпаление на дихателните пътища“, предполага Куринний, който е лекар.

Каква е истинската причина за смъртта?


Същото се отнася и до смъртните случаи - на 19 март бе съобщено за жертва, 79-годишна московчанка с множество предходни заболявания.

Малко по-късно обаче информацията бе коригирана - жената починала от емболия, а не от коронавирус. Затова медиците предполагат, че част от заболелите от коронавирус се водят като пациенти с пневмония, а при починалите за причина се посочва не вирусът, а някое предходно заболяване.

Анастасия Василиева от синдиката „Алианс на лекарите“ е убедена, че властите изкуствено редуцират броя на болните от коронавирус, за да не създават паника. Показателно е, че през януари са регистрирани много по-голям брой възпаления на белите дробове, отколкото в предходния месец.

В Турция също предполагат, че броят на заболелите е много по-висок, отколкото се съобщава официално: 1529 заразени, 37 починали. От Камарата на лекарите настояват за повече прозрачност. Призивът на лекарите обаче се натъкна на остри критики в близките до властта среди и медии. Камарата дори бе обвинена в подкрепа на терора.

От болниците в Турция вече не дават интервюта

На 18 март в социалните медии се появи видео с твърденията на лекарка от Анкара, че заразените не са стотици, а хиляди - тогава броят им официално бе 191. Държавата разпореди анализ на съдържанието и произхода на видеото, след което на лекарката ѝ се наложи да се извини с открито писмо. Покрай всичко това в момента служителите на държавните болници избягват да дават интервюта.

Пред германската обществено-правна телевизия ARD лекар от една истанбулска държавна болница разказа, че само преди няколко седмици въпреки ясните симптоми за коронавирус на един заболял човек така и не са му били направени тестове. Препоръката на лекаря е да се правят повече тестове - най-малко по 10 000 на ден.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
миро

миро

24.03.2020 | 20:19

Както крият допинга при спортистите така крият и корона вируса!

Отговори
0 2
КГБ

КГБ

24.03.2020 | 20:18

Да, да, те и германците крият.

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?