Следвайте ни

Обявиха за незаконно следенето на карантинирани по телефона

viber icon

Конституционният съд обяви следенето на телефоните на карантинирани по време на пандемията за незаконно. Решението е взето с 10 гласа, а съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов са останали на особено мнение, сочи справка на "Марица" в сайта на институцията. 

Така отпада възможността на службите да проследяват мобилните на хора, които не спазват задължителната карантина и изолация.

Малко след обявяването на извънредното положение бяха направени промени в Закона за електронните съобщения, според които данните за ползваните клетки от мобилните телефони трябва да се пазят 6 месеца и „за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение“.

Право да се възползват от това бе дадено на Главна дирекция „Национална полиция“, Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на МВР в цялата страна.

Схемата на действие бе следната – полицията има незабавен достъп, като след констатиране на нарушение се уведомява съответния районен съд. От своя страна председателят потвърждава извършените действия с разпореждане. Ако откаже да го направи, то тогава данните за клетките, ползвани от мобилният телефон на поставения под карантина, се унищожават. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

hah

hah

17.11.2020 | 20:02

В цял свят ги следят, с цел неразпространение на вируса, Ганьо пак най-умен. Аман!

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?