46
Следвайте ни

Обясниха защо ваксинираните срещу COVID-19 влизат в болница

viber icon

Макар да се твърдеше, че имунизацията срещу COVID-19 предпазва от тежко протичане, нови данни от Германия показват, че се увеличават случаите на ваксинирани, които влизат в болница, като немалко от тези пациенти са на възраст под 60 години. Експерти обясняват причините за това.

Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института „Роберт Кох“ в Германия са единодушни в този свой общ извод: ваксинациите срещу коронавируса ефикасно предпазват ваксинираните от тежко протичане на COVID-19 и от смърт. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института „Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%, предава "Дойче веле".

И ваксинирани се разболяват от COVID-19. Защо?

В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от COVID-19. Най-известният германски вирусолог, д-р Кристиян Дростен, заяви в интервю за седмичника „Ди Цайт“: „Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен“. По думите на Дростен особено опасна е Делта мутацията на коронавируса, която "има свойството да се разпространява въпреки ваксината".

Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага - особено на най-застрашените. Карстен Вацл от Германското дружество по имунология казва, че при неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. А опасността от наложителна хоспитализация дори надвишава този риск. В момента ваксинираните, постъпили в болница с COVID-19, са много по-малко от неваксинираните. Ако процентът ваксинирани в Германия не беше толкова висок, интензивните отделения вече щяха да са пред колапс.

Но как все пак да си обясним тревожния факт, че броят на така наречените „ваксинационни пробиви“ (тоест - заразени хора с имунизация) в Германия расте? Епидемиоложката Берит Ланге, а и други експерти, обясняват този привиден парадокс по много прост начин: колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите - както и обратното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата. Но в такъв случай техният брой щеше да е много по-нисък, отколкото е сега.

На фона на растящите числа в Германия специалистите настойчиво препоръчват бустерна ваксинация, особено в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер казва пред агенция ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът - най-вече при по-възрастните хора - намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т.нар. „ваксинационни пробиви“: сред ваксинираните има много хора, които вярват, че са напълно защитени - и затова стават непредпазливи.

18 милиона неваксинирани в Германия

До края на годината в Германия трябва да се ускори темпото на ваксинации, включително и чрез масово предлагане в супермаркетите, във фирмите и в специални имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неваксинирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Според допитване на демоскопите от института „Форса“ неваксинираните в Германия са предимно по-млади хора, процентът им в източните провинции на страната е по-висок, повече неваксинирани има и сред хората с миграционни корени. Други проучвания показват, че процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните, сред по-бедните и сред привържениците на крайнодесни партии. В Германия напълно ваксинирани са 67% от населението.

На отделни места в страната вече частично се въвеждат ограничения за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували. Възможно е да се наложи и частично ограничаване на контактите в определени случаи, за да се прекърши новата вълна на пандемията - например за най-масовите мероприятия или пък за неваксинираните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

111

111

17.11.2021 | 21:33

Извода от тази смешна статия предимно от евреи е че ваксини те са измислени за да не се товарят болниците

Отговори
2 0
112

112

17.11.2021 | 22:22

ИЗВОД ОТ ТВОЯ КОМЕНТАР - ПРОСТ СИ БЕШЕ И ПРОСТ СИ ОСТАНА

Отговори
2 1
ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

17.11.2021 | 21:18

НЕ НА ВАКСИНИТЕ, НЕ НА КОЛАНИТЕ, НА НА ЗИМНИТЕ ГУМИ, НЕ НА ЗНАКА СТОП, НЕ НА ЧЕРВЕН СВЕТОФАР И ВЛАСТ, НЕ НА ПУСНАТИТЕ ПРЕЗ ДЕНЯ КЪСИ СВЕТЛИНИ, НЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НЕ НА ДАНЪЦИТЕ, НЕ НА ХРАНАТА С ПАРИ, НЕ НА СТОКИТЕ С ПАРИ, НЕ НА ТАКСИТЕ ЗА ЧИСТАЧКА, НЕ ТОКА С ПАРИ, НЕ НА ПАРНОТО С ПАРИ, НЕ НА АЛКОХОЛА С ПАРИ, НЕ НА ЦИГАРИТЕ С ПАРИ, НЕ НА ПЛАТЕНАТА ЛЮБОВ, НЕ НА ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ, НЕ НА ПЪТЯ БЕЗ ПРЕДИМСТВО

Отговори
0 3
обяснили

обяснили

17.11.2021 | 17:58

И какво обясниха, нищо! Мангъра го говори по-добре!

Отговори
12 4
ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

17.11.2021 | 21:19

ОСВЕН КОГАТО ЗАЕКВА И ФЪФЛИ, АМА ТОЙ ТАКА СИ Е ПОСТОЯННО

Отговори
0 1
ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

ИЗБОРИТЕ НЕ СА МИНАЛИ - ТЕ ПРЕДСТОЯТ В НЕДЕЛЯ - ЗАТОВА БРОЙКИТЕ ПАДАТ

17.11.2021 | 21:23

ТИ ПРОСТ ЛИ СИ И КАКВО НЕ РАЗБРА - ВСИЧКО Е ОБЯСНЕНО

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?