Следвайте ни

Обещано: Безплатни ваксини срещу COVID за всички български граждани

viber icon

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия. 

„Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й“, подчерта премиерът Бойко Борисов. 

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона. „Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

В хода на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

КИванов

КИванов

18.11.2020 | 17:55

Няма да е безплатно,няма,държавата плаща за ваксините,тоест ние.Освен ако не дойдат пари отвън,де.Очаквам не очакваното.Фармацевтите едва кретат,трябва да им помогнем,пък те ще се отблагодарят на този който им помага.Но не сме ние с вас.

Отговори
0 1
Иде Дедо ви.Колега

Иде Дедо ви.Колега

18.11.2020 | 16:40

Аве то едно паркиране няма безплатно Един кенеф безплатен няма те за безплатна ваксина ни говорят А ве тия от фармацията да не са станали филантропи за едното Мерси Тенкю Тешекюр или Спасиба да работят Ако е така да ми пратят онуй за куродървица два ТИР а Предварително Филе данке

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?