Следвайте ни

Ново огнище на COVID-19 в социален дем

viber icon

Ново огнище на COVID-19 в  дом за хора с умствена изостаналост в Русокастро. 67 от общо 200 души персонал и пациенти там са с коронавирус.  Регистриран е и първи смъртен случай. За да се ограничи заразата в общината, медицинският персонал, който работи в дома, ще живее в контейнери в дните на карантина.

Първият заразен с COVID-19 в дома в Русокастро е служител, а случаят е от 2 декември. Веднага са тествани  всичките служители и обитатели на социалното заведение. 

„За съжаление имаме един единствен случай с летален край и той е служителят, който първи се установи, че е с коронавирус”, заяви директорът на дома Любчо Марков.

Само 10 от всички заразени - на възраст 23-70 години, имали лека температура през изминалите 4 дни.

Медицинската сестра Светла Христова заяви: „В момента всички са добре. Само един от потребителите е с леко повишена температура, но той си има съответната терапия, която е много добра”.

Служители разказват,че при тях също няма изразени симптоми. По думите на Йордан Иванов, той също се чувства добре и работи, макар да е с положителна проба, тъй като ситуацията е такава, и карантината го хванала в дома.

Не само Йордан, а и всички работещи в най-голямата социална институция на територията на общината не са се прибирали в домовете си вече 5 дни. С решение на общинския съвет в двора на училището в селото се изгражда временна база, в която персоналът ще почива. Така заразата няма да се разпространява в населеното място.

„Това се налага, за да не се прибират при семействата си и по този начин да ги поставят в риск, както тях, така и своите близки.Те ще почиват в тази преходна база”, заяви директорът на дома Любчо Марков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?