71

Ново двайсет: Сертификатите над 9 месеца стават невалидни за пътуване в Европа

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза. Европейската комисия промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави, съобщава БНТ.

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и досега - като използват другите форми на ковид сертификата - PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

Новите правила бяха приети, защото имаше големи различия между държавите за срока на валидност на сертификатите за ваксинация. Сега той ще бъде един и същ за всички държави, когато става въпрос за пътуване.

На практика това означава, че ако сте ваксинирани преди повече от 9 месеца, нямате поставена бустерна доза и след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС, при проверка сертификатът ви за ваксинация ще бъде отчетен като изтекъл и ще трябва да предвидите валиден PCR тест.

Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Засега серификатите, издадени след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация.

Отделните страни ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели - като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

У нас хората с бустерна доза вече са почти 500 000, за тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.

Важно уточнение: Зеленият сертификат за ваксинация на територията на България е с неограничен срок.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Наркомани

Наркомани

17.01.2022 | 09:10

Това са наркомани бе , аз съжелявам че се ваксинирах вече ! Това е подигравка , пълна пародия ! Да ходят на майка им в путкатаа тия мизерни европейци ! Писнаха ни с тия ковид и ваксини как няма да се спрат ! Май ще стане война скоро …

Отговори
6 1
Леле

Леле

17.01.2022 | 12:44

Давай с еднопосочния към Северна Корея.

Отговори
0 0
Той

Той

17.01.2022 | 06:40

После пак говорете, че не ограничават свободите.

Отговори
10 0
И бройлерите

И бройлерите

16.01.2022 | 23:22

Си мислят, че няма да пораснат, че вечно ще ядат и ще пият безплатно...

Отговори
3 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?