Следвайте ни

Ново 20: След испанския грип ни мори и испански COVID-19

viber icon

Коронавирусът явно няма да бъде  неутрализиран толкова лесно, защото продължават да се появяват нови разновидности. Според в. „Файненшъл Таймс“, новият вирус, открит от испански и швейцарски учени, много бързо се разпространява из Европа.

Все още няма доказателства, че тази разновидност е по-опасна, се посочва в съобщение на Базелският университет. Специалистите напомнят, че в момента само в Европа циркулират стотици варианти на коронавируса SARS-CoV-2. Много малко от тях обаче се разпространяват успешно и преобладават така, както новият вариант, който е с наименование 20A.EU1.

Специалисти от Базелския университет, Федералното техническо училище в Цюрих и испански учени са анализирали и сравнили данни от пациенти с COVID-19 в цяла Европа и са стигнали до извода, че 20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото. Сега на него се дължат почти 80 на сто от всички случаи на заразявания в страната.

"Важно е да се отбележи, че няма никакви доказателства на този етап, че разпространението на новата разновидност е обусловено от мутация, която усилва заразяването или влияе на клиничната картина", казва водещият автор на изследването д-р Ема Хоткрофт. Според учените разпространението на 20A.EU1 е било "улеснено от отслабването на летните ограничения за пътуване и мерките за социално дистанциране".

Тази разновидност на новия коронавирус вече се проявява в 12 страни от Европа. Освен това е известно, че тя е пренесена в Нова Зеландия и Хонконг. Сега на 20A.EU1 се дължат 90 на сто от всички случаи на зараза във Великобритания, 60 на сто в Ирландия и от 30 на сто до 40 на сто от случаите в Нидерландия и Швейцария. Вариантът на новия коронавирус е засечен и в Белгия, Германия, Италия, Латвия, Норвегия, Франция, Швеция.

Учените подчертават, че широкото разпространение на въпросната разновидност не означава, че именно тя е причина за настоящия ръст на заболеваемостта в Европа. "Това не е единствената разновидност на вируса, която циркулира в последните седмици и месеци. В някои държави със значителен ръст на случаите - Белгия и Франция например, преобладават други разновидности", обобщава проф. Рихард Неер от Базелския университет, един от съавторите на изследването.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бедно меню

Бедно меню

29.10.2020 | 21:08

А нещо друго от меюто да ни предложите нема ли Много ви е беден асортимента Например да имате Опърлен евреин на шиш леко алангле в собствен сос по рецепта на Мастершеф доктор хонораро кауза Професор Менгеме О сори Нямате О сори ша додем га имате

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?