71

Ново 20: Пясъкът от Сахара увеличава риска от COVID-19

 

Пясъкът от Сахара, който ветровете довяха в Европа, включително и в България, осигурява много добър подслон за вируси. Така той увеличава опасността от зараза с COVID-19. За това предупреди турският професор.

Пясъкът от пустинята посипа и Турция. Той ще продължи своето въздействие до началото на следващата седмица, увеличавайки риска от ускоряване на случаите на COVID-19 в района, твърдят експерти.

Анадолска агенция

„Поради ветровете наличието на пустинния прах ще се усеща до понеделник“, каза Хюсейн Торос, метеоролог от Истанбулския технически университет.

Турската държавна метеорологична служба предупреди жителите да вземат мерки срещу силните прахови облаци през уикенда.

Анадолска агенция

„Препоръчваме на всички, независимо дали са стари или млади, да останат на закрито. Дръжте прозорците плътно затворени”, каза Хасан Байрам, ръководител на Турската асоциация по белодробни заболявания.

Особено пациенти с хронични заболявания и сърдечно-съдови са изложени на риск, Байрам каза, че вдишването на прах може да причини главоболие, грип или възпалено гърло.

Анадолска агенция

Всички експерти съветват хората да носят маски за лице, ако трябва да излязат. Известният метеоролог Орхан Шен е един от тях, който предполага, че няма нужда от паника. „Очакваме дъжд в неделя“, каза той, което означава края на пустинната буря.

 

Професорът от университета Докуз Ейлюл в западната провинция Измир и климатолог Доган Яшар, предупреди за увеличаване на случаите на коронавирус поради пустинната буря.

 

Яшар подчерта важността на пустинния прах: „Той съдържа многослоен силикат. Всяка година приблизително 2 милиарда тона прах напуска пустините и наторява света. Това е от полза за селското стопанство, като това води до увеличаване на добива. Колкото повече пустинен прах е дошъл, толкова по-голям е добивът. От края на март и началото на април, когато се наблюдава пустинния прах, природата се събужда. Това създава великолепно земеделско и биологично богатство, но пустинният прах също осигурява много добър подслон за вируси.  Слоестият силикат обикновено присъства в много малки пропорции във въздуха, но това съотношение се увеличава, когато се пренасят пустинни прахове. 

 

Когато заразен човек киха, вирусът достига земята за три секунди. Но облакът прах във въздуха му помага да остане с часове, каза докторът, напомняйки на хората да носят маски. Това е доказано от Световната здравна организация, каза той.

Анадолска агенция

Проф. д-р Яшар припомни: „Прахът, пренесен от пустинята Сахара през 2020 г., Също започна да идва в страната ни в края на март и началото на април. Тогава предупредихме нашите граждани. Заявихме, че това е опасна ситуация. През април 2020 г. , беше счупен Covid-19 рекорд от 5 хиляди души. Същото предупреждение направихме и през 2021 г. Броят на случаите тогава достигна рекордните 63 хиляди заболели от коронавирус на 14 април. Ето и днес отново пустинен прах дойде в страната ни. Започнаха пролетните жеги. Същото събитие ще се повтори. За разпространението на вируса Околната среда е много благоприятна", каза той. Ето защо именно сега е нажно да се носят предпазни маски, въпреки, че коронавирус пандемията изглежда е във временен застой.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?