71

Ново 20! Омикрон при децата протича с круп, вариантът удвоява случаите

 

За нова тенденция в протичането на омикрон при децата съобщава Спешното отделение на Педиатричната болница в Сиатъл, щата Вашингтон. Лекарите в центъра отчитат рязко увеличаване на случаите, при които сегашният вариант на вируса протича с круп. Изводите им са публикувани в "Сайънс дайрект" и се потвърждават в коментарите от лекари от други държави. Български педиатри също имат пациенти с лаеща кашлица, пише "24 часа".

Крупът е сравнително често срещано детско заболяване на горните дихателни пътища, обикновено свързано с парагрипен вирус. Води до дрезгав глас, лаеща кашлица с много специфичен звук, свиркащи хрипове и затруднено шумно дишане.

Звукът се сравнява по честоти с “лаенето” на тюлените - вокализацията, която използват умните животни като сигнал за опасност и маркиране на територия.

Регистрите на спешния център показват, че по време на скока на омикрон честотата на крупа се е удвоила в сравнение с процента през предходните месеци. В същото време броят на установените случаи на парагрипни вируси намалява и не може да бъде приписано на тях.

Според част от лекарите симптомите на круп по време на омикрон е по-точно да бъдат наричани псевдокруп. Независимо от класификациите е добре родителите да са предупредени за характерните симптом, за да реагират правилно.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?