Следвайте ни

Ново 20! Дрегери отчитат лекарство срещу COVID-19 като дрога

viber icon

Едно от химичните вещества, което се счита за изключително успешно в третирането и лечението на пациенти с коронавирус – хлорохин – влиза в списъка на вещества, които полицейските дрегери отчитат като метамфетамин.

Това, че лекарството се засича грешно от полицейските устройства е описано подробно в официалното ръководство на изделието на немския производител Dreager.

Всъщност се оказва, че ако в пробата на тествания шофьор бъде засечено количество над 1000 нанограма на милилитър от хлорохин, пробата моментално излиза като положителна за употреба на метамфетамин.

Подчертаваме, че 1 нанограм се равнява на 1 000 000 000 част от грама, тоест необходимото количество за положителна проба в този случай е изключително малко.

Според изследвания, проведени паралелно в няколко от засегнатите от коронавируса страни, хлорохинът, които по принцип се използва за лекуване на малария, е изключително ефикасен в това да блокира SARS-CoV-2 от това да се размножава в клетките.

В същото време обаче лекарството има и сериозни странични ефекти, които засягат сърцето и могат да станат причина за тежка аритмия и включително инфаркт на миокарда.

Не е тайна, че редица пациенти, болни от COVID-19 в България, бяха третирани именно с малки дози хлорохин, който в началото на пандемията се считаше за единственото ефективно лекарство в борбата с новия вирус, пише novinite.bg. 

Въпреки това обаче активното вещество в него действително изглежда ефективно срещу вируса, но фактът, че бива засечено от дрегерите като метамфетамин е крайно неочакван страничен ефект, който реално би могъл да навреди на потенциално лечение на пациенти с него. 

Това не е и единственото вещество, което дрегерът грешно отчита като наркотик. По подобен начин апаратът категорично заявява употреба на канабис при използването на напълно легални и разрешени хранителни добавки. Дори понякога засича „опиати“, ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?