Следвайте ни

Новият щам на COVID-19 в Турция може да отложи падането на мерките

viber icon

 

Тази седмица Турция отчете значителен спад в броя на новите случаи на коронавирус в цялата страна. Тази тенденция започна през последните две седмици и се очаква да продължи като резултат от стриктните ограничения въведени през последните месеци в страната, в това число и за новогодишните празници.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви в Twitter, че е имало 40% спад на случаите с коронавирус в Истанбул, а в Анкара, Измир и Бурса с около 60%.

Турция съобщи снощи за 9500 нови случая с коронавирусни инфекции, което е най-ниската бройка от месеци, а 7902 пациенти са излекувани. Починалите са 181, което също е най-ниската стойност от месец, като общия брой на починалите достигна 22 631 души.

След среща с органите на общественото здраве в четири от най-големите града на Турция, Коджа добави, че те са обсъдили текущата подготовка за започване на ваксинационната кампания в Турция. Първата партида от 3 милиона дози от китайската ваксина вече беше доставена в Турция в края на декември 2020 г.

В момента тестовете им в местни лаборатории продължават. Предвидено е ваксинацията да започне сред седмица, като ще се състои от две дози - втората доза се прилага 28 дни след първата, а не 14 дни, както се твърдеше по-рано.

Здравният персонал и домовете за възрастни хора ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани. Ваксината ще се прилага от медици в специални имунизационни звена към Министерството на здравеопазването, които ще бъдат създадени в семейните здравни центрове, както и в държавни, частни и университетски болници.

Турция до март ще получи общо 50 милиона дози от китайската ваксина на Синовак, но това количество е недостатъчно за 83 милионната държава.

През декември 2020 г. министър Коджа обяви, че Турция ще получи 30 милиона дози от ваксината, разработена от BioNTech, а първите 4,5 милиона дози от ваксината ще бъдат доставени до края на март 2021 г.

Специалистите посочват, че ако няма значителна промяна в тази положителна тенденция в ситуацията с COVID-19 в страната, то мерките е възможно да бъдат разхлабени в средата на февруари. Но съществуват също така и опасения за трета вълна на вируса, ако мутиралите щамове от Великобритания и Южна Африка се разпрострят масово в Турция. До момента здравният министър Фахретин Коджа потвърди 15 случая на пристигнали от Обединеното кралство с новия щам на вируса. Тези хора бяха карантинирани, а полетите до Великобритания са отменени временно.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?