Следвайте ни

Новини за ефективността на ваксината Pfizer/BioNTech

viber icon

Ваксината на Pfizer/BioNTech защитава и след 6 месеца, както и срещу варианта на COVID-19 от ЮАР, съобщават NBC, "Ройтерс" и други медии. Компаниите излязоха с информация, че ваксината им осигурява 91% защита, като се позовават на актуализирани данни от проучване, в което са участвали хора ваксинирани преди 6 месеца.

Ваксината също показва 100% ефективност при превенцията на заболяване сред участниците в изпитание в ЮАР, където новият щам B.1.351. е доминиращ, въпреки че броят на тези участници е относително малък - 800.

Докато новите данни показват ефективност от 91,3%, което е по-малко от 95%, когато бе съобщено първоначално през ноември от генералният директор и съучредител на "Бионтек" Угур Шахин след изпитание с 44 000 души, броят на новите щамове по света сега е много по-голям от преди. 

От Pfizer заявиха, че новите резултати, които включват данните за повече от 12 000 души, които са ваксинирани с две дози преди най-малко 6 месеца, позволят да подадат документи за пълно регулаторно одобрение в САЩ.

Актуализираните резултати от последната фаза на изпитание на ваксината показват, че две дози осигуряват висока защита 6 месеца след поставянето на втората доза.

Регистрирани са 927 симптоматични случая на коронавирус сред над 46 000 участници в изпитанието. Хората, които са получили плацебо, представляват 850 от тези случаи в сравнение със 77 заболели сред участниците, които са получили от ваксината. Това означава 91,3% ефективност - 6 месеца, след като участниците в началната фаза са получили втората доза, защитата от ваксината все още е силна и се запазва.

В допълнение ваксината осигурява 95% ефективност при превенция на тежко боледуване. Само при 1 от 21 тежки случая е поставена ваксина, което означава 95,3% ефективност, като се използва определението за тежко заболяване на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Няма тежки случаи сред ваксинираните, което означава 100% ефективност при тежко заболяване, което е според дефиницията на Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ.

От двете компании уверяват, че не са установили сериозни странични реакции на ваксината.

Изследването в ЮАР с 800 участници показва, че 9 души са се заразили с коронавирус. Всички 9 души са в плацебо групата. В 6 от 9-те случая е засечен щамът B.1.351., пише blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?