46

Нови технологии в битката с вируса: Хващат COVID-19 по дъха ни, ваксинират ни със спрей

2020 година несъмнено преобърна живота ни - вече всичко се дели на преди и след ковид пандемията. Макар че маските паднаха и възвърнахме свободата си, все още трудно можем да се отърсим от очакването мерките да се върнат наесен. Носталгията по безгрижните дни от последното нормално лято от 2019 г. е широко споделена от всички.  

И въпреки че вирусът ни отне наистина много, заплахата от него се превърна в двигател за прогреса в научно отношение. Объркването, което COVID-19 причини в световен мащаб, притисна учените да ускорят работата си по различни проекти, за да защитят човечеството от новия вирус. Две години след началото на пандемията усилията им се материализират в иновации, които постепенно навлизат в ежедневието ни.

Към края на април 2022 г. 

38 ваксини са получили одобрение в различни държави,

а 10 от тях са одобрени от Световната здравна организация. Междувременно 195 ваксини кандидатстват за одобрение, а 71 са в трета фаза на клинични изпитания. За одобрението им се провеждат общо 687 клинични проучвания на различни места по света. 

Освен това много учени продължават да настояват за предимствата от разработването на назални ваксини под формата на спрей срещу коронавируса, които биха предотвратили инфекцията. Тяхното разработване обаче не е толкова лесно и просто. Добрата новина е, че за част от тези препарати вече се провеждат клинични проучвания. Пример за такава разработка е ваксината на индийската компания Bharat Biotech. Засега плановете за нея са тя да бъде прилагана като бустерна доза на онези, които имат вече завършен имунизационен цикъл с наличните ваксини. 

Друга иновация, разработена с идеята за улеснение на диагностиката на COVID-19, на която понастоящем се възлагат надежди,

използва възможностите на изкуствения интелект.

Учените от университета RMIT в Австралия съставят алгоритъм за разпознаване на изкуствено предизвикана кашлица, чрез която компютърът е в състояние да разпознае дори асимптоматични случаи на COVID-19. Перспективата е този тип диагностика да се предлага под формата на мобилни приложения, така че да бъде широко достъпна. 

Наред с това си струва да бъде споменато разработването на тестове, които диагностицират инфекцията чрез издишване на поетия въздух. Това е доста по-щадящ метод от използваните досега назални тампони, който наскоро получи одобрение за употреба при извънредни обстоятелства от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. Освен спестяването на неприятното усещане от бъркането в носа този тип тестове предлагат възможността за изключително бърза обработка на резултатите. В случай на инфекция изследването отчита позитивен резултат в рамките на само 3 минути.

Според производителя InspectIR Systems технологията може да излезе на пазара до 3 месеца, но няма да е достъпна за самодиагностика в домашни условия. Изследването се осъществява чрез издишване на въздух в отвора на малка тръбичка, която го отвежда до умалена химическа лаборатория. В нея се анализира химическият състав на издишания въздух, като се следи нивото на 5 летливи органични вещества, обясняват от "Ню Йорк Таймс". От компанията обаче не дават информация кои точно са веществата.

Накратко, неудобството, причинено от COVID-19, ускори темпото на развитие на науката и технологиите. Иновациите в момента навлизат по-бързо от всякога с идеята тяхното приложение да бъде разширено и към други области.  

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?