Следвайте ни

Нови факти за тромбозите и ваксината на Астра Зенека

viber icon

Британско-шведската компания AstraZeneca заяви в сряда, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria.

Ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани, каза AstraZeneca.

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добави британско-шведската компания.

Нещо повече, вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с Covid-19, отколкото при тези, които не са.

Сър Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на AstraZeneca, коментира резултатите от проучването:

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Covid-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса".

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда от март случаи на TTS и откри възможна връзка с ваксината Vaxzevria и с еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на американската компания Johnson & Johnson. EMA обаче продължава да поддържа тезата, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях, предава Блиц.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?