1939
Следвайте ни

Новата мутация на COVID-19 блокира хиляди хора по летищата

viber icon

 Eвропа и Съединените щати веднага наложиха ограничения заради мутацията на COVID - омикрон и това доведе до редица проблеми и остри критики. Специалисти обясниха, че за мутацията още се знае малко и драстичните мерки са прибързани. Хиляди хора бяха засегнати от ограниченията и се оказаха блокирани по летищата или без пари за карантина в хотел.

В африканските държави, които попаднаха под ограниченията, живеят над 100 милиона души. Те рядко пътуват в чужбина и повечето трафик се генерира от европейски туристи и хора в командировка. Без предупреждение, те се оказаха блокирани по летища в ЮАР и други страни в региона, пише nova.bg.

"Аз съм на командировка тук. Трябваше да се върна вчера, но отмениха полета. Сега се редя за полет днес. Ще трябва да стоя 14 дни под карантина в Германия. Няма какво да направя по въпроса", заяви Флориан, германец на командировка в ЮАР.

"Не съм доволна, защото направих всичко както трябваше - запазих полет навреме. Трябва утре да съм на работа в Англия. Вместо това полетът беше отменен. Сега ще пристигна след крайния срок. Ще трябва да седя под карантина в хотел 10 дни за моя сметка. Нямам 2 хиляди лири, за да платя за това", оплака се Джойс Маака, южноафриканка, работеща в Англия.

Но правителствата в Европа и Америка искат да се презастраховат. Великобритания обяви, че са открили първия случай с новата мутация на тяхна територия и добавят още 4 африкански страни в забранителния списък.

"Открили са два случая на новата мутация. Един в Челмсфорд и един в Нотингам. Двата случая са свързани. Тези хора са поставени в изолация, заедно с контактните им близки", съобщи Саджид Джавид, министър на здравеопазването на Великобритания.

Германия и Чехия обявиха, че са засекли на своя територия случаи, подозрителни за Омикрон варианта. А в Нидерландия откриха 61 души с коронавирус на полетите от ЮАР, които простигнаха в последния ден преди затварянето. Те са изолирани на международното летище в Амстердам, като още не е ясно, дали някой от е носител на новата мутация. А голямата неяснота около Омикрон предизвика рязък спад в цените на акциите на световните пазари и цената на петрола. Преди затварянето на борсите в петък беше отбелязан срив от 10 долара за барел. Това е най-големия дневен спад от повече от година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Виша матиматикъ

Виша матиматикъ

27.11.2021 | 21:26

Витанов подговорили за Локдаун?

Отговори
2 0
Георги

Георги

27.11.2021 | 20:51

чакаме Кантарджиев да разясни симптомите и на този ли е кихане кашлюкане и пръцкане

Отговори
6 1
Прогноза

Прогноза

27.11.2021 | 20:31

До другата неделя-омикрон каца в Пловдив с нискотарифните от Великобритания. Гаранция!

Отговори
12 3
Тестове за ваксинираните

Тестове за ваксинираните

27.11.2021 | 20:27

Да си седнат на г.за всички и да спрат да пътуват напред и назад безпричинно ,където им скимне .Иначе доста време вирусът ще се принася и мутира/ особено от ваксинираните,които се мислят за безсмъртни,защото се боцкат периодично/,тъй като има достатъчно на брой гостоприемници,

Отговори
10 8
Живко

Живко

27.11.2021 | 20:57

Щом завиждаш на ваксинираните, ваксинирай се и ти.

Отговори
5 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?