Следвайте ни

Нова област мина в червената COVID зона, само една остана „зелена“

viber icon

На картата, на база данните от здравните власти, се вижда, че старата ни столица вече изпреварва Бургас по брой болни на 100 хил. души на 14-дневна база, съобщава bTV. 

Нова област мина в червената COVID зона днес - Великотърновската. Там само за седмица броят на заболелите се е увеличил четири пъти, сочат данните на РЗИ. Основно от хора в трудоспособна възраст, разпределени в няколко групи, а именно: 

- завърнали се от почивка в чужбина или българското Черноморие;

- лица, на които се налага да се върнат по местоживеене в чужбина;

- лица, работещи в чужбина, направили си тестове, с цел отпадане на задължителната карантина при пристигането си у нас. 

С последната група се пълни вече второ COVID отделение в горнооряховската болница. 5% от тях са финансово обезпечени, но здравно неосигурени, което допълнително затруднява болниците в условията на пандемия. 

Леглата за COVID пациенти са 47, като 30 от тях вече са заети. „Хората си мрат, както при другите вълни. Не е по-леко. Пак има възрастни пациенти, пак има тежко болни пациенти. Това, което е по-различно – заразните са предимно гастарбайтери“, каза Иван Иванов, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ пред bTV. Боледуват също цели фамилии и работни колективи.

Днес още 4 области преминаха в „жълтата“ зона – Благоевград, Смолян, Кърджали и Монтана. Само област Видин все още е зелена.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?