Следвайте ни

Нова надежда: САЩ пускат бърз тест за COVID-19

viber icon

Американските федерални власти одобриха в събота първи изпитателен експресен-тест за наличие на коронавируса, който причинява смъртоносната болест COVID-19. 

Той ще може да дава сигурни резултати до 45 минути след взетата проба, предаде АФП, цитирана от Труд бг.
Калифорнийската компания за молекулярна диагностика „Сефейд” обяви в официално комюнике, че е получила „зелена светлина” от Федералната администрация за храни и лекарства на САЩ за производство на изтовеният от нея прототип.

 От „Сефейд” обявиха намерението си да започнат от следващата седмица доставки за болниците в Калифорния, а след това и до други части на страната.

Действащите в момента процедури за изследване на потенциални носители на коронавируса предвиждат взетите проби да се изпращат до лаборатория, която ги централизира и резултатите отнемат понякога по няколко дни, обръщат внимание експерти.

„С новите средства, с които разполагаме, навлизаме в нова фаза на засичане на заболяването, в която тестовете ще бъдат много по-достъпни за американските граждани, които имат нужда от тях”, обяви в официално комюнике министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азър.

Същевременно на новината за създаването на експресен тест от американска компания, властите в Китай обявиха в събота, че първата коронавирусна ваксина е била предоставена на три групи доброволци от град Ухан, епицентърът на вирусното огнище.

По време на ваксинацията участниците в проекта няма да бъдат заразени с вируса. Ще им бъдат дадени антитела, след което ще се установи контрол върху доброволците, за да се види дали тези хора са придобили имунитет към вируса.

Препаратът е разработен от специалисти от Академията за военномедицински науки на Народоосвободителната армия в сътрудничество с фармацевтичните компании в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?