2374

Нов вариант на Омикрон в Европа заплашва празниците у нас

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" нагоре много прогресивно. Това е един нов подвариант на Омикрон и от него се повишава броят на смъртните случаи, каза в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Така той отговори на въпрос дали пандемията от COVID-19 отшумява и приключва, или е обратното, след като в Китай има увеличение на случаите на заразените.

Според проф. Огнян Кунчев този нов подвариант на Омикрон все още го няма в Германия и в Австрия, но ще се появи след коледните празници, когато се съберат много хора на едно място и ако не се спазват ограниченията.

"Новият подвариант е малко по-заразен от предишните, но няма голяма смъртност или тя е такава, каквато е при обикновения Омикрон. Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи на леко прекаран COVID-19 и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко изкаран COVID-19, но той се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал. Много е опасно, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система", обясни проф. Кунчев.

Хората, които имат съпътстващи заболявания, трябва да вземат мерки и да носят предпазни маски.

На въпрос дали предстоящите коледни и новогодишни празници, многото връщащи се хора у нас от чужбина и липсата на мерки няма да доведат до увеличаване на случаите на коронавирус, проф. Кунчев, каза, че ако се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни - само за три месеца, у нас са починали 500 души от COVID-19. Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен "бум" на коронавируса, добави математикът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Smqqqqh

Smqqqqh

06.12.2022 | 09:55

Поредната доза статия заради хранилката

Отговори
1 0
някой

някой

06.12.2022 | 04:10

Чакай сега - по горе пише, че се увеличавали смъртните случаи, а после, че се прекарвал леко. Ама, професори, вие сте по-зле и от гледачките. Няма никаква наука във вашите излияния.

Отговори
4 1
Професорът...

Професорът...

06.12.2022 | 00:14

...забрави да спомене че "тромби, томбози и съсиреци" се получават при ваксинираните, които въпреки "ваксината" пак го хващат...

Отговори
6 2
Западняк

Западняк

06.12.2022 | 02:50

А ти професор ли си или цървул та знаеш?

Отговори
6 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?