Следвайте ни

Нов удар по джоба: Аптеки предлагат само лекарства "на едро"

viber icon

Насред кризата много аптеки предприеха нов търговски подход – да продават на едро, пише Lupa.bg.

Установи се, че и лекарства, и капки, и консумативи се продават масово само в опаковка. Да си купиш бройка или доза от даден препарат е почти невъзможно, а за фармацевтиката - явно нерентабилно.

Аптекарите масово отказват блистер парацетамол, аналгин или противовирусния препарат инфлуцид или пък смучещи таблетки за гърло под предлог, че практикуват продажба само на кутии. По този начин покупката обаче се оскъпява жестоко и не е по джоба на всеки.

Например ако искате да си вземете няколко противогрипни прахчета с парацетамол -"Колдрекс, "Терафлу", например, ще трябва да си купите цяла кутия с 20 или минимум 10 бройки. Първата обаче ще ви струва 15 лева, докато едно прахче е лев и нещо.

Вместо да ви дадат няколко дози противовъзпалителни и овлажняващи капки за очи, предвидливо разделени от френски и швейцарски фирми за по 1,30-40, трябва да вземете цяла кутия за 27 лева.

Ако търсите витамини на таблетки, ще ви предложат кутии с по 100 хапчета за около 30-40 лева, оплакват се хората.

"Ако имаме нужда от няколко вида лекарства за кратко време, значи ли, че трябва да купуваме огромни количества и да извадим над 100 лева на едно влизане в аптеката?", питат възмутени клиенти.   

В много от аптеките същото е положението с маските – продават ги в опаковки по 10, но с цена на всяка около 3 лева.

Така липсващи лекарства и консумативи вече са заредени по щандовете на аптеките, но възрастните хора не могат да си позволят много от тях заради продажбите "на едро".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Стоян

31.03.2020 | 20:42

Нали са част от здравната система ,защо се учудвате?Който оцелее ще разбере истината и може би ще съжали....

Отговори
1 0

Анонимен

31.03.2020 | 19:49

А вие журналистите пишещи тази статия,запознахте ли се със закона преди да напишете тази "уникална" статия???. Според ЗЛПХМ(закон за лек.продукти в хуманната медицина) няма право да се продава опаковка с нарушена цялост,тоест без листовка,тоест на блистер,бройка и.т.н.За продаването на бройка табл. дори не желая да коментирам!!Инфлуцид е хомеопаричен препарат за синузит и няма нищо общо с противовирусно средсто!!!Може сами да си направите справка с "Чичо Гугъл" какво значи хомеопатия и дали тя самата се приема за традиционна медицина. Апелирам преди изписването на статия пълна с недостоветна информация, нека имаме поне малко обща култура или поне да се направи една справка в съответния закон!

Отговори
5 2

Ели

31.03.2020 | 18:43

Това са пълни глупости. От много време е забранено да се продават блистери и да се нарушава целосттс на опаковката. А за витамините да не говорим, как ще вадят хапчета от кутийките, що за тъпотия, особено сега при карантина, а този който го пише се оправдава с възрастните,а те са наясно .

Отговори
6 3

ами че

31.03.2020 | 18:11

НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХА ТЕЗИ ХОРА БЕ,В ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СТИГА ЧЕ ОБОРОТИТЕ ИМ СКОЧИХА ДО НЕБЕСАТА ,НАМЕРИХА И ДРУГ НАЧИН ДА ДЕРАТ ХОРАТА ,СРАМОТА,ГРЕХОТА .

Отговори
8 5

Н.Атанасов

31.03.2020 | 21:22

В момента аптеките не са пълни с хора тъй като повечето пестят пари за следващите месеци от една страна, а от друга повечето от продуктите, които се търсят са на отказ от търговците на едро.Отделно, който някога си е купувал какъвто и да е продукт знае че по-скоро малката или нецяла опаковка излиза скъпо,но тъй като има дебили които си правят тънка сметка идват за един блистер парацетамол например и след 2-3 дена за още един (същото е и почти всички други форми които са описани в този "репортаж") - съответно се развяват по улиците вместо да си стоят вкъщи.Срамота и грехота е, че има "интелигентни" хора като вас, които гледат на фармацевтите като кожодери, а на лекарите които са се изпокрили и масово не работят като на герои и богове

Отговори
1 1

даа

31.03.2020 | 16:27

това ако е в гърция, ще запалят аптеката ..

Отговори
16 5

Н.Атанасов

31.03.2020 | 21:27

В Гърция не знам да продават на блистер ? Или пък да е по-евтино ? Я кажете , че ако бъркам да можете да скокнете до там да си вземете някое лекарство и да кажете на фармацевта след като не ви обслужи "това от кога е с рецепта ?"

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?