71
Следвайте ни

Нов стрес: Преболедували COVID-19 губят зрение

viber icon

Хора, преболедували COVID-19, започват да губят зрение.

Това констатира турският професор Алпер Шенер, член на Научния консултативен съвет за коронавирус към Министерството на здравеопазването. Той казва, че са констатирали увреждане на зрението при някои пациенти. Проучванията показали 30% спад в „скоростта на предаване“ в зрителните нерви след коронавирусна инфекция.

Хамдийе Дегер е хоспитализирана заради коронавирус в Измир преди две седмици. Междувременно Дегер също започнала да губи зрението в дясното си око. По-нататъшни прегледи откриха 50% загуба на зрението и й бяха приложени лекарства за потискане на натиска на COVID-19 върху зрителните нерви.

Шенер, който беше сред лекарите, лекуващи Дегер, казва, че все повече виждат нови проблеми, причинени от инфекцията, и повечето от тях са сред неваксинираните пациенти или тези, на които е приложена само една доза ваксина.

„В първите дни на пандемията сред пациентите се наблюдаваха обриви в очите и сълзене. По-късно открихме, че тези симптоми са станали по-тежки и увреждат очите. Нашата пациентка Хамдийе Дегер, е получила само една доза ваксина и загуби половината от зрението в дясното си око. Не сме сигурни дали тя ще се възстанови. Тя все още се лекува“, каза той пред Анадолската агенция (AA). Шенер каза, че случаят също доказва важността на ваксинацията, като добави, че ваксините също така предпазват пациентите от симптоми след COVID-19 или т.н. продължителен COVID.

Все още е в ход проучване измежду пациенти, страдащи от загуба на зрение. „Изследвахме скоростта на предаване на зрителния нерв сред възстановените пациенти и открихме 30% спад. Повечето от тях се оплакват от замъглено зрение. Има две възможни причини. Или коронавирусът е причинил съсирване във вените, снабдяващи зрителните нерви, или вирусът самостоятелно е блокирал зрителните нерви. Това е нещо, което пациентите не могат да забележат в началото“, добави Шенер.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Има и още Ама за тва друг път

Има и още Ама за тва друг път

20.11.2021 | 16:37

Мъ те уж мъжките чифути от раждането им до смъртта им са кьорави и не знаят къде да си го слагат и къде го слагат И случайно ако се намери накоя Мата Хари им го слага като показва къде го слагат Ама така е от време оно Даже Шекспир е писал туй онуй по тоз въпрос за липсата на зрение и много кинти Ама СЗО и Чифутите не са били на власт Родшилдшилдовци тогава са търкали първата ябълка като първоначален капитал за натрупване на капитал за любимият им куманизъм

Отговори
3 0
Зрение

Зрение

20.11.2021 | 15:56

Ние и до сега не можахме да прогледнем истината за всичко това което се случва та и да загубим зрението няма да е голяма загуба. Те някои хора имат очи и на г..... те винаги виждат повече от нас та живота ще продължава.

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

20.11.2021 | 13:37

Цялата ваксерска кампания е изградена на масирано насаждане на страхова психоза. Това започна още от самото начало с неумерените изказвания на "черния Годжи". Защо толкова настояват за 100% ваксиниране? Нали беше достатъчно достигането на 70% за групов имунитет? Защо в стани с над 80% ваксинирани въвеждат пълно затваряне? Излиза, че или вирусът не е нормален, или ваксините не са нормални. Трета възможност няма.

Отговори
5 2
Анадолската агенция

Анадолската агенция

20.11.2021 | 14:41

Има и някаква турска фирма там произвеждаща ваксини, станали милионери-милиардери, тоя професр да не е на хранилка при тях, не нали?

Отговори
4 0
С.В..

С.В..

20.11.2021 | 13:05

И за това не ви бива ама за дрънканици сте първенци. Гледай да не ти се случи че тогава няма да виждате и оная си работа нещастници.

Отговори
2 4
Така е Айше

Така е Айше

20.11.2021 | 10:49

Щото ни могът да видът къде дъ Гу нъврът

Отговори
6 2
Айшето

Айшето

20.11.2021 | 10:12

Губят интерес и към ибанито

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?