2374
Следвайте ни

Нов PCR тест открива варианта „Омикрон“

viber icon

Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия успешно потвърди валидността на предложения от него специфичен метод за откриване на варианта „Омикрон“ на коронавируса. С този метод лабораториите могат да използват обикновени PCR тестове за откриване и идентифициране на „Омикрон“, без да е необходимо скъпо и отнемащо време секвениране.

"Този нов метод ще позволи по-бързо и по-евтино откриване на „Омикрон“ и ще даде възможност за по-доброто му проследяване в ЕС и по света. Науката се доказа като съществен елемент в борбата ни срещу COVID-19. Благодарна съм за неуморната работа на всички учени по време на пандемията", заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новият метод за полимеразна верижна реакция (PCR) се оказа много ефективен при специфични за „Омикрон“ изпитвания, проведени от JRC. Дори когато са налични в малки количества, всички съдържащи „Омикрон“ проби са дали положителни резултати, докато всички други проби, съдържащи например широко разпространения вариант „Делта“ или първоначалният вариант от Ухан, реагират отрицателно.

Подробностите ще откриете тук.

Това на практика означава, че методът дава възможност на всяка лаборатория, работеща със стандартна PCR технология, да идентифицира варианта на „Омикрон“ бързо и без да е необходимо по-дълго секвениране. Модифицираният реагент, разработен от JRC, може да бъде поръчан от редовните доставчици на PCR теста и може да бъде приложен бързо. Всички лаборатории, които извършват PCR тестове днес, ще могат да се адаптират бързо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ненаяден

Ненаяден

23.12.2021 | 00:17

Не са ни взели за мезе, взеха ни за основно...

Отговори
0 0
истината и само истината

истината и само истината

22.12.2021 | 22:22

Кромид-19 е болест на мозъка - психоза. Много хора луднаха. Държавите винаги изопачават ситуацията. Такъв синхрон такива съвместни дейности никога не е имало, на сляпо гледаме какво правят Германия и Франция без да се замисляме аджеба приложимо ли е това тук. Отговорът е прост, България като държава е едно джудженце затова са ни мачкат винаги, затова и са ни ограбват по всички параграфи. Аз съм оптимист и мисля, че българите ще се обединим. Трябва да спрем да се делим на ваксиниран и неваксиниран - ядем една баница. Хорицата дето се излъгаха на пропагандата или чисто и просто бяха принудени да се боцнат нищо не спечелиха, и тях ги репресират и те носят маски и те правят още ПСР-и и те могат да се разболеят и те могат да заразяват - логика никаква от тези "ваксини". Да не говорим, че много хорица се боцнаха защото им писнало?! Е след като се боцна 3 пъти и виждаш че нищо не се е променило, не ти ли писва да се еб@ват с теб?! В толкова много европейски държави - великият запад, се ваксинираха над 60% и пак локдауни, мерки, щуротии... край няма прогледнете! Затова трябва да се обединим и заедно в нашата си рОдина да излезем с ясна позиция - не на репресиите. Нека има ваксини, нека има болници които да лекуват, НО не и репресии и масови психози. То не беше алфа, то не беше бета та чак до делта и омикрон... Всички тоя доцентчета и лекари които чисто и просто всяват психоза трябва да бъдат съдени, защото нито са участвали в разбработването на тази "ваксина" нито са участвали в тестовете, че по цял ден да я рекламират. Участват в полевият тест -> слагат 3-4 дози и не питат какво и как.... ей така на сляпо. Пфайзер им отне 1 година да разработят и тестват уж това тяхно произведение, но за да споделят на всички хора документацията искат 50 година и искат да сложиш подпис, че само и единствено ти сам си носиш последствията ако стане нещо.... това ако не е подигравка не знам.... Време е да сме единни и да спрем цирка, заедно!

Отговори
3 0
Измамата Кромид 19

Измамата Кромид 19

22.12.2021 | 16:45

Някакси много бързо се появиха тестове......

Отговори
4 1
Точно

Точно

22.12.2021 | 16:48

Още преди вируса даже!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
4 1
ДОК

ДОК

22.12.2021 | 16:08

Мария Габриел, и оценка! Мерси!

Отговори
5 1
голям успех

голям успех

22.12.2021 | 16:00

Значи, сега ще се правят по два PCR-теста - за Омикрон, и за Делта.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?