Следвайте ни

Нов опасен симптом: COVID-19 променя гласа

viber icon

Група учени са установили начин за диагностициране на коронавирус чрез гласа. Те са публикували изследването в „Journal of Engineering in Medicine and Biology“.

Както е отбелязано в статията, речта и гласът на човека до голяма степен зависят от дихателния апарат и ако, например, възникнат някакви проблеми с белите дробове, тогава това се отразява на начина, по който човек говори.

В хода на изследването учените са използвали гласови записи на знаменитости, при които е установено, че COVID-19 е протича безсимптомно, пише флашнюз.бг. За анализ са сравнени записи преди инфекцията и след е като станало известно за положителна проба за коронавирус.

Авторите установяват, че при заразяване с коронравирус разнообразието от звукови сигнали значително намалява. Това намаляване се проявява в характеристиките на гласа, свързани с дишането.

В същото време учените подчертават, че това са само първите стадии и те са използвали проби от гласове само на петима души, като за по-нататъшно проучване на въпроса изследването трябва да продължи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ццц

ццц

12.07.2020 | 05:26

А стига бе, а аз си мислих, че само от настинка се променя гласът...

Отговори
1 0
Ковидчо:

Ковидчо:

10.07.2020 | 23:19

А с пръднята нещата как стоят?

Отговори
1 1
Гост

Гост

10.07.2020 | 21:49

Като ударя три ракии вечер и не можте ме позна по гласа хахахахахаха

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?