Следвайте ни

Най-после радост, пеем "Корона, чао" преди Коледа

viber icon

Ще пеем ли "Корона, чао? скоро? Да, още преди Коледа, ако се вярва на топ вирусолога професор Радка Аргирова.

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира дамата в ефира на NOVA.

Проф. Аргирова е категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ.

"Изключително става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи", категорична е проф. Аргирова по повод данните за починали средно по стотина души на денонощие у нас.

Тя цитира научните изследвания, че до момента има поне 12 хил. мутации на коронавируса, като сред тях един щам е по-инфекциозен и точно той върлува в Европа, но добрата новина е, че по гена си не е променен. Това, по думите на вирусолога, обнадеждава за ефективността на ваксините.

Аргирова напомни, че преди 2 дни The New York Times публикува данни, че антителата срещу коронавируса може да съществуват с години. Тя обаче добави, че се чака материал с научни данни.

Вирусологът е твърдо "за" това антигенните тестове да се приравнят на писиарите, но само тези, които имат чувствителност над 95%.

Не е ясно дали коронавирусът би протекъл по-тежко, ако си болен и от грип. Нямаме достатъчно опит, каза проф. Аргирова, но разкри, че вече 8 такива пациенти има регистрирани у нас от общо малко над 30 изследвани.

„Към днешна дата от изследвани 36 души – 8 са с двойна инфекция – грип А и COVID-19. Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, каза вирусологът.

Проф. Радка Аргирова обясни още, че в студеното време коронавирусът може да се задържи до 3-4 часа във въздуха на отстояние 6-8 метра, затова е важно да се чистят повърхности. В научната литература обаче се говори за между 6 и 8 метра разстояние при аерозолите с коронавируса – т.е. не може да вървят с километри, обясни вирусологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лекар

Лекар

20.11.2020 | 11:09

Абе на тази как ще вярвате? То и Мангъра щеше да къса дипломата си,ама още чакаме! Още дълго време ще го има вируса! Стига се пускат в публичното пространство п.ростотии! Светила от световен мащаб пишат статии а ние с немощната си медицина се пънем! То за това сме и на този хал!

Отговори
2 1
Fata morgana

Fata morgana

20.11.2020 | 10:33

US-News-Latest. Джовани Мага директор итал институт молекулярна генетика: ковид ще циркулира през целия зимен период и изход в плато засега не стои като идея. В различните страни пика ще настъпи в свое време и всичко зависи от епидемиологична ситуациа и предприетите от властите им мерки. Скорошна поява на ваксина не е окончателен отговор на ковид, с нея се защитава уязвими а с терапия всички други. Години ще минат докато ваксинираните изработят устойчив имунитет

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай