Следвайте ни

Най-лошото предстои: Съветник на Байдън с тревожен сценарий за COVID-19

viber icon

Един от водещите световни експерти по епидемиология - Майкъл Т. Остерхолм, който предвиди пандемията в свой труд още през 2017 г., предупреждава, че най-лошото в развитието на COVID-19 може би предстои. Според него през следващите седмици инфекциите с вируса ще се увеличат значително.

Пандемията COVID-19 е заразила повече от 96 милиона души по целия свят и е причинила смъртта на над два милиона пациенти, причинявайки отслабване на здравните системи. Тя предизвика сериозна икономическа криза в много страни. Майкъл Т. Остерхолм обаче, един от водещите световни експерти по епидемиология, предупреждава, че най-лошото може да предстои.

В интервю за CNN съветникът на Джо Байдън по въпросите на коронавируса обясни във вторник, че през следващите седмици пандемията може да се промени и ще видим нещо безпрецедентно с разпространението и на новите варианти на вируса, появили се във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Това значително ще увеличи инфекциите.

„Изключително съм загрижен, че през следващите от 6 до 12 седмици ще видим такава ситуация с тази пандемия, различна от всичко, което сме виждали до момента“, отбеляза Остерхолм.

На въпроса на журналиста от CNN Алисин Камерота дали администрацията на Байдън може да направи нещо, за да предотврати подобно възможно влошаване, Остерхолм каза, че един от основните проблеми е, че "повечето хора все още не осъзнават" какво точно предстои. Поради тази причина той изтъкна, че първата стъпка е „да накараме хората да разберат, че това ще се случи, че ще видим значително увеличение на случаите. Въпросът е с колко“.

След повишаване на обществената информираност, втората стъпка, според експерта, е прилагането на повече ограничения.

Въпреки намерението на новия президент Байдън да ускори ваксинацията в САЩ и да бъдат приложени 100 милиона дози ваксина през първите му 100 дни в длъжност, епидемиологът твърди, че „не можем да накараме ваксината да пристигне много по-бързо“.

Ето защо той препоръча да се приложат още мерки възможно най-скоро. "Ще има разлика дали ще се реагира сега или по-късно“, предупреди той.

Песимистичните думи на Майкъл Т. Остерхолм, който е признат в цял свят, имат широк отзвук заради неговите дълбоки познания в материята. На тях се придава голямо значение, защото през 2017 г. той предвиди коронавирусната пандемия в книгата си „Смъртоносната заплаха“.

В допълнение към болестта COVID-19, епидемиологът отдавна предупреждава, че ще се появят нови огнища на болестни инфекции и посочва нов грипен вирус, който може да причини друга глобална пандемия. По преценката му тя може да е също толкова опустошителна като тази от т. Нар. „испански грип“, избухнала през 1918 и 1919 г., причинявайки между 50 и 100 милиона смъртни случая по целия свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нищо не научили от историята си

Нищо не научили от историята си

21.01.2021 | 22:36

Абе колкото и да се напъват еврейте най много да постигнат до онзи стадий отново да станат опитни зайчета на преродилия се Доктор Менгеме или матрял за сапун Всичките им напъни все така завършват в историята им От тарикатлък лакомия и простотия едно време са ги емнали Фараоните Па като се е почнал един номадски живот та до ден днешен Некой ако ми каже некоя държава в която няма понехедин еврейн шъ стана трамвай И не си дават сметка заслепени от лакомията си че ще изгорят в този пожар който подпалиха в света

Отговори
1 2
Конспиратор

Конспиратор

21.01.2021 | 21:54

Не било сценарий,а? Предвидил епидемия през 2017,сега пак с прогноза,сякаш знае нещо?

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай