Следвайте ни

Наши учени разработват супер лекарство срещу COVID-19

viber icon

Предвижда се в разработената технология антителата да бъдат добити от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина. Това съобщи за БТА доц. д-р Волф Люпке - разработил технологията за добиване на лекарствени форми на база на антитела, по която ще се работи.

"За борбата с това заболяване са нужни не само профилактични мерки, а и ефикасни лечебни средства", заяви ученият.

Според него в момента нещата в медицината са на ниво симптоматично и медикаментозно лечение, насочени обаче не срещу самия вирус, а срещу последствията от него.

"Това не е начинът, защото вирусните заболявания се лекуват целенасочено или с антивирусни препарати, или с антитела, а ваксините се прилагат профилактично и в случая са най-ефикасни, ако имитират естествената инфекция", посочи Люпке.

Разработването на ваксини е добра, но недостатъчна стъпка за борба с COVID-19, допълни ученият. Неговата позиция е, че ваксинацията може да се прилага само за профилактика при здрави хора, а при болни и при застрашения медицински персонал е най-удачно да се прилагат антитела.

Той разясни, че е приложил такова лечение години преди да се разрази настоящата пандемия, при кучета, заразени с COVID-19. Използвал е имунен серум с антитела и заболяването при животните е спряло за една седмица. Ученият е прилагал аерозолно антитела и при кокошки, болни от бронхит.

В помещението на пернатите е бил разпръснат имунен серум под форма на аерозол и заболяването е било преустановено за 6-7 дни.

По думите му,  отделните фази ще се контролират от сертифицирана лаборатория, каквато е тази на Института по микробиология към БАН. Подготвя се и партньорство със завода в Пещера за производство на препаратите в тясно сътрудничество с Института по криобиология към БАН.

Предвижда се в разработената технология от Люпке антителата да бъдат добити от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Произведените в организма на животните антитела, ще преминат от кръвта в млякото във вимето, като най-силна е концентрацията им в коластрата. Самото производство на антителата и тяхното прилагане отнема около три седмици.

Към технологията за изработване на препарати с антитела проявяват интерес и други държави, сред които Израел и Русия, каза още Люпке.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

За сега е Ковид После ще видим

За сега е Ковид После ще видим

30.03.2021 | 23:44

Ами тези същите май разработваха лекарство срещу Рак Ама то вече Рак няма Изчезна нещо покри се Нещо сигур не е дохоносно като Ковидчето Сега всички ще боледуваме от Ковид Абе щом носи пари майната му кък се казва Важното е на чифутите джоба да е пълен асансьор личен да имат Яхтата да ги чака на яхтено пристанище и самальотчето да е готово да излети Ааоаааа и власт да има Щото без власт и другото не ще го има

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?