Следвайте ни

Наше светило с хубава новина за COVID-19 и училищата

viber icon

Първите случаи на заразени с коронавирус още в началото на учебната година показва, че това се е случило извън училище. Това подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен, спокоен каза светилото от МВР болница.

Д-р Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.
"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви д-р Симидчиев пред БНТ.

Той препоръчва подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките по-малките деца спазват по един начин, а гимназистите - по-празличен. Д-р Симидчиев предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум.

Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията, препоръча пулмологът.

В България до момента са направени над 470 000 PSR теста от началото на пандемията, открити са около 18 000 случая, което е една идея по-малко отколкото се е очаквало - около 25 000, съобщи д-р Симидчиев.

"Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма", заяви той. За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?