Следвайте ни

Наш професор ужаси: 1200 заразени на ден, провал на зимния сезон

viber icon

Мрачна прогноза за пандемията у нас, а и не само, даде роден професор. Научно изследване, което е обхванало целия времеви период от началото на разпространението на коронавируса у нас досега, е прогнозирало с много висока точност развитието на заразата.

Според него навлизаме в четвъртата вълна, като прогнозата е, че броят на новозаразените в следващите месец-два може да надхвърли 1200 души на ден, особено ако не се вземат по-строги мерки.

Автор на изследването е проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет, а целта на научната му работа е насочена към влиянието върху икономиката и конкретно в туризма. Там прогнозата също е стряскаща - зимен сезон почти няма да има. Тревога, която изразиха и от бранша.  

„Става дума за метода на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие. При изследването се вземат всички статистически данни за броя на заразените и се прави една крива на развитието. Ако тя е достатъчно дълга, може да се извлече логиката ѝ на развитие“, поясни проф. Димитров в предаването „12+3“ на БНР.

По думите му стандартно на Балканите се ползва модел, в който се определят дадени фактори, които въздействат върху съответната величина, която се изследва и се прогнозира:

„Докато тук се приема допускането, че след като достатъчно дълго се е развил съответният показател, това развитие е отразило всички възможни фактори – вътрешни, външни, които са вкарали своя информационен принос, но с по-голяма тежест се отчита това, което се случва тук и сега.

На базата на това се прави прогнозата за 90 дни напред. Прогнозните методи не са абсолютната истина, те са вероятностен процес… В средата на юни моделът предсказа това, което се случва сега с броя на заразените“.

Според проф. Димитров няма строга корелация между броя на смъртните случаи и заразените:

„Това е характерно за България. Броят на смъртните случаи все още е ниска тенденция на нарастване. Може би трябва да бъде дадено правомощие на областните управи и кметствата за въвеждане на регионални мерки. Да не се разчита само на централната власт“.

Проф. Преслав Димитров очерта най-тревожните прогнози:

„Равнището на безработицата, което ще се постигне със спирането на туристическата индустрия по време на зимния сезон. От петте големи 5-звездни хотела е отворил един, може би и той ще затвори в един момент. От 4-звездните хотели също сериозен брой няма да отворят. Ако не се вземат мерки за ограничаване на заразяването, сезонът ще е провален..

Трябва да се вземат адекватни мерки за подпомагане на крайния потребител, директно. Това ще е добре за цялата икономика, тъй като парите ще бъдат използвани в закупуването на стоки и услуги и задвижване на потребителското търсене, което ще е важно за зимните месеци, тогава ще е много трудно. Същевременно ще нараства броя на безработните“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Юлия

Юлия

12.10.2020 | 18:28

Ти пък голям специалист се извъди. Какво е това "ала бала". Аз не разбирам от тези сметки, но и не коментирам. Крайно време е да оставим специалистите да си вършат работата и по-малко да философстваме. Иначе лошо ни се пише.

Отговори
0 2
ала бала

ала бала

12.10.2020 | 17:27

Знае се, що за "специалисти" работят в т.н. югозападен университет.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?