Следвайте ни

Наш лекар ни сравни с Китай, вижте по кой показател не се справихме

viber icon

"Проблемът сега е, че при нас е по-тежка ситуацията с коронавируса. Това е заради по-леките мерки на контрол, които се наложиха. Китай си позволи да затвори Ухан за 76 дни, това значи пълен локдаун. Пагубно беше разделението в обществото за ролята на мерките". Това каза доц. д-р Любомира Николаева, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), предаде БНТ.

"Самият коронавирус е един от най стабилните вируси в генетично отношение - изменчивостта е характерна черта, което му позволява да се адаптира спрямо околната среда. Един техен ензим има редактиращи свойства - може да поправя грешките, които се допускат при репликацията", допълни д-р Николаева.

По думите й маската е механична преграда, защото вирусът не се разпространява голо, а обвит в слюнчена течност. "Вирусът се получава в капчица, която е достатъчно голяма, че да може маската да я спре. Нито една маска може да спре на 100% вирусните частици, но ги намалява", каза още тя.

Според нея дори неуспешните опити в науката трупат знание, като обяви, че ваксината срещу коронавируса не е в задънена улица. 

"Трябва да съберем достатъчно данни за повторното заразяване. Все още нещата са на ниво единични случаи. Повторното заразяване е възможно, защото имунитета ни пази от разболяване, а не от инфектиране", предупреди тя.

"Данните подкрепят идеята, че съществува кръстосана реактивност на имунитет - прекарана в миналото коронавирусна инфекция от роднинските коронавируси относително предпазва от тежко разболяване", каза още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Доктор Николаева!

Доктор Николаева!

26.10.2020 | 09:22

Като се има предвид контингента пациемти с които работи дцент Мангъров мисля че той е прав.Е това че не вижда по далеч от носа си е негов проблем!

Отговори
1 0
Лекар

Лекар

26.10.2020 | 08:29

Аман от колеги искащи локдаун. Какво се постига с това? Китай затвори Ухан за да се види точно за какво иде реч. Там беше армията. Случайно ли? Имаха ли информация откъде дойде вируса?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?