Следвайте ни

Наш доцент: Първите ваксини за учители и лекари

viber icon

Първо да се ваксинират медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците в клас, след тях веднага трябва да са хората над 65 години. Това заяви пред БНР доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”.

"Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+", уточни  тя.

По думите на доц. Велизарова в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19.

"При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи отколкото при новите лекарства. Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране", коментира още тя.

Според нея ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

"При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости", обясни доц. Велизарова.

В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина. "Не сме сигурни какво ще има в спринцовката", каза медикът.

Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували "малко по-тежко" Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

"Нямаме лична дисциплина. Всеки един трябва да е убеден, че дистанцията е тази, която ни пази. Струпването на хора е най-фатално при разпространението на вируса. Това вече е доказано", категорично заяви доц. Велизарова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Доцент Махмуд

Доцент Махмуд

13.12.2020 | 17:29

Колежката няма информация за ваксините,но си говори небивалици,че и препоръки дава. Тези с препоръките публично да се боцкат,но с ваксина от общите бройки.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?