1553
Следвайте ни

Наш доцент: Омикрон е в Гърция, до часове и в България

viber icon

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба. Това заяви в "Говори сега" директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов. Той допълни, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция, ето защо е въпрос на време да бъде засечен и у нас.

Следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани голям брой проби в търсене на новия щам.

В ефира на "Говори сега" доцент Иванов изтъкна, че за момента няма нито един доказан смъртен случай от Омикрон по света. Създалото се напрежение идва от факта, че щамът измести много бързо и рязко Делта варианта в държавите, в които беше засечен първоначално.

Според директора на Националната референтна лаборатория новият вариант няма да спомогне за създаване на групов имунитет, въпреки оптимистичните предположения, че се понася по-леко от организма.

Към момента данните показват, че по-скоро Омикрон допринася за увеличаване на броя на повторно заразените с вируса.

Ето защо единственият начин да постигнем групова защита остават ваксините, изтъкна доцент Иван Иванов.

Той допълни, че част от мутациите, които съдържа новият щам, доказано намаляват ефективността на ваксините. Те обаче присъстват и при част от другите варианти на COVID-19, така че това не означава, че ваксините не работят.

И "Пфайзер", и "Модерна" вече работят по модификация на ваксините си, така че да ги направят по-ефективни срещу Омикрон, изтъкна доцент Иванов. Въпреки това той подчерта, че не трябва да се отказваме да си поставим имунизация в очакване на подобрените версии, защото и сегашните ваксини вършат работа.

Според него очакваните до месеци лекарства за лечение на COVID-19 също би трябвало да са ефективни срещу Омикрон.

Все още не е изяснено как точно е възникнал новият щам. Една от версиите е, че той се е появил след продължително боледуване от COVID-19 на имунокомпрометиран пациент. Според друга версия, която според доцент Иванов е по-вероятна - щамът се е прехвърлил от гризачи върху човек.

"Големият проблем според мен е, че в Южна Африка нивото на ваксинация е почти същото като у нас, политическата обстановка е сходна, така че има голяма вероятност да се появи нещо такова и тук." - предупреди доцент Иванов.

Относно откритото огнище на бактериален менингит в столична детска градина, доцент Иван Иванов коментира, че като цяло тази бактерия се среща много рядко у нас като през последните десетина години са наблюдавани само единични случаи. В миналото е била по-често срещана като се е разпространявала предимно в казармите.

Най-често срещана е била друга бактерия, която също причинява менингит - пневмококовата. След въвеждането на задължителната ваксинация срещу пневмококи обаче, случаите рязко са спаднали.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

мениджмънт

мениджмънт

04.12.2021 | 20:23

Не е засечен у нас, защото досега не е търсен! Що за европейска държава сме? Нямаме капацитет за PCR- тестове, нямаме капацитет за секвениране, нямаме капацитет да тестваме учениците. На учителите дори по една маска не дадоха от училище! В разгара на пандемията, при 75% неваксинирано население, при нов вариант, за който не знаем нищо, пускаме всички ученици присъствено! Това разумно управление ли е? Тази пандемия се превръща все повече в "политическа"!

Отговори
5 2
Много бързо бе

Много бързо бе

04.12.2021 | 19:51

Кога се появи,кога тестове има.......май са го чакали.

Отговори
6 0
mangarov

mangarov

04.12.2021 | 19:39

Във всяка област има некадърници, от както има ковид разбрах че БГ имала над 100000 и доценти и професорчета, жокер: под 10 са читави!

Отговори
7 0
aman

aman

04.12.2021 | 19:37

Омикрони бабикрони и тая пародия ще мине и после ще останете с пръст в устата дето се бодяхте по 3-4 пъти с експерименталните течности!

Отговори
8 0
абекелеш

абекелеш

04.12.2021 | 19:37

В колко часа??? Да ти имам и шибаните теории, стига сте ни занимавали с простотии

Отговори
9 0
Стоп

Стоп

04.12.2021 | 19:19

Не се поддавайте на манипулация и не си вкарвайте отрови.

Отговори
8 0
пандиз

пандиз

04.12.2021 | 19:35

Да, Леле КУКУ отиде да го вземе!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?