49
Следвайте ни

Наръчник гони лошите мисли насред пандемия

viber icon

Да си помогнем сами при първите симптоми на безпокойство и тревожност чрез простички практики, основани на опита на хора, вече преминали през проблема. Това е целта на ново ръководство, което „Институт за здравни активности и технологии“ подготвя в подкрепа на менталното здраве. Създадено от хора за хора, то насочва вниманието към вътрешния свят на всеки един в извънредни обстоятелства.

„Проблемът е изключително актуален, тъй като ако до преди пандемията всеки шести е бил тревожен, то в момента различни статистики показват, че психическото здраве на всеки трети е разклатено вследствие на пандемичната обстановка, в която живеем втора година вече“, обяснява Жанета Черпокова от неправителствената организация. Тя се е заела със задачата да събере историите на различни хора, преминали през изпитанието, да осъзнаят проблема си и намерили сили да се справят заради себе си и близките си.

Споделеното от реални герои доказва, че предизвикателството пред обществото ни е многопластово и докато всички осъзнаваме, че извънредната обстановка ни потиска, незабелязано се оплитаме в мрежите на онлайн реалността. При липсата на физически контакт със света около нас консумацията на нестихващия поток от информация в социалните и електронните медии подхранва чувството за липса на контрол и засилва усещането за несигурност. Затова Жанета Черпокова се надява, че 20-те страници на ръководството ще помогнат на читателите да осъзнаят необходимостта да възстановят баланса в живота си. Целта на съветите е да подпомогнат идентифицирането на проблема, а когато той бъде разпознат, да насочат към определени стъпки, които да противодействат на страха и безпокойството.

Решенията, които електронната книжка дава, са простички и лесно приложими. Ръководството припомня, че хармонията е функция на здравословен начин на живот и удовлетворение от нещата, които правим. То напомня, че животът се случва тук и сега и можем да разсеем безпокойството, като се съсредоточим върху конкретния момент. Връщането към любимите занимания може да е изключително полезно и да ни извади от спиралата на лошите мисли.

В крайна сметка, макар и особена, сегашната ситуация дава възможност да направим неща, за които не сме намирали време в забързаното ежедневие. Вдъхновение за това можем да почерпим от краткото ръководство, което съвсем скоро ще бъде достъпно на сайта на „Институт за здравни активности и технологии“. Дейността на организацията показва за пореден път, че НПО секторът е в състояние да попълни сериозни ниши в социалната и здравната сфера.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?