46

Надвихме ли вируса? Проф. Кантарджиев с отлична новина за пандемията

По-малко опасен и смъртоносен вече е вирусът, успокои професорът

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация, краят на пандемията се вижда. Това коментира в студиото на „Събуди се” проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси на Столичната община. По думите му COVID вирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

„Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции”, добави той.

Адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон, обясни още професорът. 

„Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява засилен имунитет през следващите месеци”, посочи Кантарджиев. И препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

Срещу грипа той обясни, че ваксините вече са по аптеките. „От другата седмица ще започне ваксинирането на 65-годишните”, уточни той. Проф. Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица - две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото. „Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи”, апелира професорът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
г-н Президенте

г-н Президенте

25.09.2022 | 20:04

Радев, арестувай го този, Кунчев, Мутафчийски и всички други, които натискаха за тези отрови. Истината излиза на яве!!!

Отговори
1 2
Емил Стефанов

Емил Стефанов

25.09.2022 | 19:06

Тоз нещастник отдавна трябваше да е в затвора, спряха му парите и обърна "палачинката". За насаждане на страх и паника от ефира на платените национални медии. Национален предател.

Отговори
0 2
да му

да му

25.09.2022 | 15:20

изфраскам на мустака и в гърлото на този измамник

Отговори
2 2
dimitar

dimitar

25.09.2022 | 14:52

бърза и сериозна оферта за кредит Аз съм начело на международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 800 000 евро. нетният лихвен процент е 2,6% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?