49
Следвайте ни

Над 5 милиона починаха от COVID-19, ето къде жертвите са най-много

viber icon

Броят на починалите от COVID-19 в световен мащаб надхвърли 5 милиона души днес - по-малко от две години след началото на пандемията, която опустоши много бедни държави, но и извади на показ недостатъците на богати страни с първокласна здравна система, предаде Асошиейтед прес.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и Бразилия, с доходи над средните, представляват общо една осма от населението на света. На тях обаче се пада дял от близо половината от всички починали от COVID-19. Само САЩ са отчели над 740 хиляди смъртни случая - повече от която и да било друга държава.

 "Това е определящ за нашето време момент", каза доктор Албърт Ко, специалист по заразни болести в Училището за обществено здраве в Йейл. "Какво трябва да направим, за да не стигнем още 5 милиона?", попита той.

Броят на смъртните случаи, по изчисления на университета "Джон Хопкинс", се равнява приблизително на населението на Лос Анджелис и Сан Франциско взети заедно. Според оценки на Института за изследване на мира в Осло той е от порядъка на този на загиналите във военни действия между държави от 1950 г. КОВИД-19 сега е на трето място сред водещите причини за смърт в световен мащаб след сърдечните заболявания и инсулта.

Освен това изумителният брой почти сигурно е по-малък от реалния поради ограниченото тестване и хората, които не влизат в статистиката, защото умират вкъщи без медицински грижи, особено в бедните части на света, например Индия.

"Горещите точки" на заразата се променят през 22-те месеца от началото на пандемията и позицията на "червените зони" на картата постоянно варира. Сега коронавирусът удря тежко Русия, Украйна и други страни от Източна Европа, особено там, където слухове, дезинформация и недоверие в правителството пречат на ваксинационната кампания. Напълно ваксинирани са само 17 процента от пълнолетните в Украйна и едва 7 на сто от тези в Армения.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

01.11.2021 | 21:01

пишете сега, когато кислородната маска е на устата Ви, а не после като оздравеете и пишете, че сте го изкарали леко.

Отговори
5 2
аз мога

аз мога

01.11.2021 | 20:49

около 0,7 % са 5 милиона от 7 милиарда. Сега доволен ли си? Ти колко искаш да са? Ако само умрат родителите ти и никой друг, така ли пак ще коментираш

Отговори
1 3
Ще има Световен Нюрберски Процес Хага ряпа да яде

Ще има Световен Нюрберски Процес Хага ряпа да яде

01.11.2021 | 18:19

Да бе Някой шъ можели да изчесли колко процента са тези пет милиона на фона на 8 милиарда население на Планетата Земя А колко умират от глад и недохранвате От сърдечно съдови заболявания От професионални Катастрофи Трудови злополуки За 5 милиона да затвориш целия Свят си е направо мало ...умно Да обречеш на глад и мизерия милиарди и да превърнеш Света в един огромен концлагер направо граничи със ши ...зофрения

Отговори
14 5
аз мога

аз мога

01.11.2021 | 20:48

около 0,7 % са 5 милиона от 7 милиарда. Сега доволен ли си? Ти колко искаш да са? Ако само умрат родителите ти и никой друг, така ли пак ще коментираш

Отговори
4 1
Много бе

Много бе

01.11.2021 | 17:30

Населението на земята е 8 милиарда , те И заминали 5 милиона . Смях . От сърдечно - съдови болести си заминават повече хора .

Отговори
10 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?