Следвайте ни

Над 2400 деца инвалиди от Пловдивско застрашени от COVID-19

viber icon

Над 2400 деца инвалиди от Пловдивска област са по-лесно податливи на коронавирус от връстниците си. Това са подрастващите с увреждания, които също като възрастните попадат в рисковата група, защото имат съпътстващи заболявания. 

Всяко четвърто дете, което има медицинска експертиза, е освидетелствано със сърдечна недостатъчност или бронхиектазии. Второто заболяване се характеризира с почти непрекъсната кашлица, чести тласъци, включително „сухи“ кървящи бронхиектазии. По данни на Агенцията за социално подпомагане от малко над 2400 малчугани с ТЕЛК 569 са с 90% инвалидност. 

 Според промените в наредбите от 2018 г. всяка диагноза дава точно определен процент. 90 на сто инвалидност освен за тежка сърдечна недостатъчност и бронхиектазии се дава и за вродена надбъбречна хиперплазия със солева загуба и ред други заболявания. За хроничният бронхит при децата с обструктивен тип на вентилаторна недостатъчност се дават 50% ТЕЛК. Броят на подрастващите, които имат най-малък процент инвалидност, в Пловдивско е малко над 1250, а тези, който са с увреждане между 70% и 89,99% са малко над 660. 

Тези, който спадат в рисковата група, могат да ограничат риска от заразяване с COVID-19, като излизат по-малко, срещат се с по-малко хора и спазват социална дистанция. Освен това честото миене на ръцете също е важно, както и избягването на докосването на очите, носа и устата.  

С малко над 2400 малчугани с ТЕЛК Пловдивска област се нарежда сред трите региона в България с най-много деца с увреждания. Повече освидетелствани има единствено в столицата - 4675.  В Южен Централен район най-нисък е броят на децата с увреждания в Смолян - 249, докато Хасково гони града под тепетата с 1353-ма подрастващи.

Според нормативите сумиране на уврежданията е възможно само тогава, когато водещото заболяване на инвалида е над 80%, а съпътстващото е поне 60 на сто. 

Подрастващите с най-тежки увреждания всеки месец получават помощта от 930 лв., а тези, които са с инвалидност от 70 до 90 процента - 450 лв. На тези, който са с най-леки увреждания им се полагат 350 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?