49
Следвайте ни

Нация от антиваксъри: 45% от българите няма да се имунизират срещу COVID-19

viber icon

20% от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Други 20%  още не са, но казват, че ще го направят – немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване.

Има обаче и 45%, които нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането. Така, в крайна сметка, обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. При това, част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.

Данните са от редовното, независимо изследване от тридесетгодишната програма на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 2 и 10 септември по метода „лице в лице“.

Респондентите в националната извадка бяха помолени да определят коя измежду няколко опции се отнася за тях лично.

„Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус“, казват 5%. 19,2% казват, че са ваксинирани с две дози. Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на декларации на респондентите и официалната статистика. Някои от ползваните у нас ваксини обаче предвиждат единствена доза, а ваксинация вече има и при непълнолетните – затова и не бива да се търси напълно дословна съпоставимост на декларативните данни с официалната статистика.

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. Кои са те? Оказва се, че най-забележимият критерий в тази група е, че в нея са в по-голяма степен представени хора, които твърдят, че вече са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“ делът на прекаралите болестта е по-висок – около две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта, респ. не бързат с ваксинирането или то не е на дневен ред.

Социологическите данни за преболедуване, разбира се, следва да се отчитат условно – доколкото става дума най-вече за декларативни отговори по твърде деликатна тема. Освен това, няма как да се отчете безсимптомното преболедуване. И все пак, показателите показват консистентни трендове в поредицата месечни вълни на изследване на агенцията затова и биха могли да се вземат за добра отправна точка. Те показват, че преболедувалите у нас са пъти повече от официално отчетените. А ако, например, процентите експериментално се отнесат не само към пълнолетните, но към всички българи, то може да се каже, че близо 2.5 милиона са преминали през заболяването. А с безсимптомни случаи, това число може да се окаже и по-сериозно.

В изследването има и по около една десета отговори на хора, които не съумяват да изберат опция по отношение на ваксините или пък по отношение на боледуването. Ако техните отговори се приспаднат, нивата на боледуване и/или ваксиниране могат да се пресмятат дори и на по-високи нива. При всичките възможни уговорки, това допълнително показва, че имунитетът сред българите всъщност не е на толкова ниски равнища. Това обаче очевидно се дължи повече на боледуване, отколкото на ваксиниране.

45,1% избират опцията „Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус“. Въпросните 45% отказващи ваксинация, се равняват условно на близо 2.5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече.

Що за хора са това? Демографските разрези показват, че в тази група младите са видимо по-добре представени, отколкото в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се ваксинират. В по-голяма степен (а може би и във връзка с горното) присъстват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от социалните неравенства групи. Сред по-възрастните групи у нас пък ваксинирането е застъпено над обобщените за извадката нива. По-високо е ваксинирането (респ. по-ниско е нежеланието за ваксиниране) и в столицата. В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване.

Причините за отказ от ваксиниране подлежат на обсъждане и по-задълбочено изследване. При всички положения обаче, дял от 45% принципен отказ събужда тревога. При това, в отговори от типа „не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам“ съвсем не са изключени и неискрени, социално желателни отговори.

След датите на изследването ваксинираните са повече. Но това не променя факта, че делът от около 45% отказващи е устойчив в няколко вълни на изследване. Междувременно темата вече търпи и частична идеологизация, пише NOVA.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (53)

564

564

21.09.2021 | 16:35

Вероятно 80% няма да се ваксинират ,но пуста пропаганда.

Отговори
12 2
обяснете!!!

обяснете!!!

21.09.2021 | 15:52

"В групата на отказващите ваксинация като че ли не личи картина на преболедуване, която да е различна от общата картина на преболедуване" - цитат от статията. Може ли някой да обясни какво означава това изречение?!

Отговори
7 1
Неваксиниран дебил

Неваксиниран дебил

21.09.2021 | 15:45

Пълна забрана на неваксинираните да напускат територията на страната, да ползват медицинска помощ по Ковид пътеката, включително и интубаторите , да работят. Това ще е реалността скоро. Бай Ганьо, колкото и да се дърпа, пак ще го набодат, шенгенците няма да го оставят да си грухти свободно.

Отговори
10 17
ОТГОВОР

ОТГОВОР

21.09.2021 | 16:00

ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС ЗА ДА СПАСИМ НАЦИЯТА--ТОГАВА НИКОЙ НЯМА ДА НИ СЕ БЪРКА КАКВО ДА ПРАВИМ--БОЙКО КОСТОВ СТАНИШЕВ И ЦАРЯ ЩЕ СА В ЗАТВОРА--А ХОРАТА ЩЕ БЪДАТ ЩАСТЛИВИ ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И НЯМА ДА ЗАВИСИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА В КОГА ДА ХОДИМ ДО ТОАЛЕТНА

Отговори
9 2
Здравчева

Здравчева

21.09.2021 | 16:00

Плащам си осигуровките, така, че няма нужда, да плашите хората! Има конституция, която явно не познавате

Отговори
16 1
До....

До....

21.09.2021 | 16:20

Ако ние неваксинираните спрем да си плащаме здравните вноски , вие много ще я закъсате . Нали си ваксиниран ? Няма да умреш*** какво се грижиш за моето здраве и това на близките ми . Ще излезеш голям християнин .

Отговори
16 1
ОТГОВОР

ОТГОВОР

21.09.2021 | 16:58

ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ОСИГОРОВКИТЕ НО БЛИЗО 2-МИЛИОНА БЪЛГАРИ НЕМОГАТ

Отговори
2 5
И кой са тия

И кой са тия

21.09.2021 | 17:13

2 милиона ? Щото говорите наизуст . Я да видя ? Да не би 2 милиона да са циганите ?

Отговори
2 0
До....

До....

21.09.2021 | 19:06

Ейййй простият* човек си е прост* , ай като си толкова отворен , ние неваксинираните да спрем да си плащаме здравните вноски. И ще стане така , че за ваксинираните няма да има мед.помощ , защото няма кинти . И ай да видим как ще накарат циганите* да се ваксинират. Ти наясно ли си , че ще стане война. Мен не ме ебе* за теб и твоите близки , ваксинирай се , ваксинирай те се . И умирайте*** безболезнено . Ние мислещите хора няма да си слагаме ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ОТРОВИ В ТЕЛАТА , ОТРОВИ , КОИТО СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ НИ НАВРЕДЯТ . И АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА В България , ЗНАЕШ КЪДЕ Е ТЕРМИНАЛ 2 . И АЙ ЧАО . ТАМ ПРИ БЕЛИТЕ , УМНИ , ВАКСИНИРАНИ ЗОМБИТА . НЕЩАСТЕН* ОЛИГОФРЕН*

Отговори
5 0
ОТГОВОР ДО=И кой са тия

ОТГОВОР ДО=И кой са тия

22.09.2021 | 15:04

АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И СЪМ БЕЗ ЗДРАВНИ--ВЕРОЯТНО ИМА И МНОГО ДРУГИ КАТО МЕН ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЦИГАНИ--НО ПРОВЕРИ СТАТИСТИКАТА--ТАМ ИМА ТОЧНИ ЦИФРИ ЗА ЗДРАВНОНЕОСИГОРЕНИТЕ КОИТО СА НАД 2-МИЛИОНА--В ТАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА КАК ДА ОЧАКВАМЕ НИСКА СМЪРТНОСТ ОТ КАКВАТО ЩЕ БОЛЕСТ ДА Е

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

21.09.2021 | 15:38

Навремето НАЦИСТИТЕ правеха такива експерименти над живи хора. Сегашните нацисти вече ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ над цялото човечество. "Ваксините" са експериментални препарати. Насилственото им налагане нарушава почти всички клаузи на НЮРНБЕРГСКИЯ КОДЕКС, съставен в 1947г. след Нюрнбергския процес и осъждането на нацизма и медицинския фашизъм през ВСВ. Вижте сами: https://www.otizvora.com/2021/09/14012/nyurnbergski-kodeks-pulen-prevod-s-kratko-poyasnenie/

Отговори
16 4
Здравчева

Здравчева

21.09.2021 | 15:29

Много моля да не се бъркат, антиваксър с мислещи хора! Имам въпроси на които нямам отговор

Отговори
25 3
Мда

Мда

21.09.2021 | 16:27

Някой бъркат, а други го изпозват за да потушат възможността за разумен диалог. Кажи му антиваксър и толкова... Пропагандата е пълна.

Отговори
11 1
НЕЗДРАВНОУСИГОРЕН

НЕЗДРАВНОУСИГОРЕН

21.09.2021 | 15:09

ЕТО КАК СЕ БОРЯТ С НЕРАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО В КАВИЧКИ-НА КОВИД В БЪЛГАРИЯ--АЗ СЪМ НЕЗДРАВНОУСИГОРЕН--НЯМАМ ПАРИ ЗА БОЛНИЦИ И ЛЕКАР--НО МЕ ПРЕГЛЕДАХА ПО-СЛУЧАЙНОСТ ИЛИ ПО-МИЛОСТ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ--КАЗАХА МИ КОВИД В НАЧАЛЕН СТАДИЙ КАТО ВИДЯХА СНИМКАТА--ИЗПРАТИХА МЕ ПО ЖИВО ПО ЗРАВО ДА СИ ХОДЯ КАТО МИ ИЗПИСАХА ЛЕКАРСТВА--ТРЪГНАХ СИ С АВТОБУС ЗАЩОТО БЯХ ДОСТА ИЗТОЩЕН-КАТО ДА СЪМ ЗАРАЗИЛ ВУТРЕ ДОСТА ХОРА Е БИЛО РЕАЛНО-СЛЕД ТОВА СЕ НАРЕДИХ ЗА ЛЕКАРСТВА В АПТЕКАТА И ТАМ ДА ПОЗАРАЗЯ НЯКОЙ--НЕ ГИ КУПИХ ВСИЧКИ ЗАЩОТО НЯМАХ ТОЛКОВА ПАРИ--СЛЕД КОЕТО ОТИДОХ И ДО ХИПЕРМАРКЕТА ДА СИ КУПЯ ХРАНА ЗА НЯКОЛКО ДНИ И ТАМ ПОЗАРАЗИХ ДРУГИ--И ПАРИТЕ МИ СВЪРШИХА И СЕ ПРИБРАХ--НЯМАХ КОЙ ДРУГ ДА ИЗПРАТЯ ЗА ТЕЗИ НЕЩА ДА МИ КУПИ ЗАЩОТО БЛИЗКИТЕ СА МИ ВЪЗРАСТНИ И БОЛНИ--ЗАТОВА ОТИДОХ САМ С РИСК ДА ЗАРАЗЯ ДРУГИТЕ--ДОБРЕ ЧЕ СЪМ МЛАД И СЪМ СЪС ЗДРАВ И ОЗДРАВЯХ БЪРЗО--ИНАЧЕ КАКТО НЯМАХ ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА МОЖЕШЕ ДА СЪМ ПОРЕДНИЯ УМРЯЛ ОТ КОВИД---ПИТАМ СЕ ОЩЕ--ТОВА ЛИ Е БОРБАТА НА ВЛАСТА ДА НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА БОЛЕСТА--ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА И ОБЩИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ НЕ ГИ ХВАНАТ ТЕ ДА ПАЗАРУВАТ ХРАНА И ЛЕКАРСТВА НА БОЛНИТЕ ОТ КОВИД--ЗА ДА НЕРАЗПРОСТРАНЯВАТ ЗАРАЗАТА ИЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА--ЗАЩО ИМА В БЪЛГАРИЯ НАД 440-000 ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОИТО СИ СТОЯТ ПО БЮРАТА В КАНЦЕЛАРИИТЕ И ПОЛИЦИЯТА СЕ РАЗКАРВА БЕЗЦЕЛНО С КОЛИ ПО ГРАДА ВМЕСТО ДА ПОМАГАТ В ПОКУПКИТЕ НА КОВИД БОЛНИ ЗА КОИТО НЯМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ--И ЗАЩО ОЩЕ ОТ БОЛНИЦАТА КАТО МЕ ВИДЯХА БОЛЕН И ЗАРАЗЕН НЕ МИ ОСИГОРИХА ТРАНПОРТ ДО ВКЪЩИ-СЛЕД КАТО АЗ НЕРАЗПОЛАГАМ С ТАКЪВ???--ЕТО ВИЖДАТЕ ЛИ ТЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА БОЛЕСТА --И ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ И ТЕ ВИ ВНУШАВАТ ЧЕ ИСКАТ А ВИ СПАСЯТ С ВАКСИНИ--ОЩЕ ЛИ ИМ ВЯРВАТЕ???--АКО ТЕ ИСКАТ ДА СПАСЯТ ХОРАТА И СЕ БОРЕХА СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЛЕСТА ТЕ ЩЕХА ОЩЕ ОТ БОЛНИЦАТА ДА МЕ ТРАНСПРТИРАТ ДО ВКЪЩИ АЗ СЪМ НА 2 КИЛОМЕТРА ПЪТ-И САМИ ЩЕХА ДА ОТИДАТ ДА МИ ДОСТАВЯТ ХРАНА И ЛЕКАРСТВА ТЕ ЦЕЛЯТ УНИЩОЖЕНИЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО --А СЕ ПРАВАТ ИНАЧЕ НА МНОГО ЗАГРИЖЕНИ ЗА НАС --ДАДОХ ВИ ПРОСТ ПРИМЕР

Отговори
21 3
Богдан Велински

Богдан Велински

21.09.2021 | 14:50

Прост народ, слаба държава! Фактите го доказват!!!

Отговори
12 15
Комуниста

Комуниста

21.09.2021 | 14:42

Ами направено да е платено лечение от ковид и така ще се сложи точка по спора с антиваксърите. Сега им е лесно, разболеят се и хоп болница и българския данъкоплатец да им плаща лечението, но защо. А тези хора, който искат да се ваксинират, но по здравословни причини немогат, те какво да правят след като се пълнят болниците с антиваксъри. Хаоса е пълен и благодарение на другаря Радев или вече Radeff

Отговори
2 30
,,,,,,,,,

,,,,,,,,,

21.09.2021 | 14:50

тъпанарка

Отговори
10 2
Непопулярно мнение

Непопулярно мнение

21.09.2021 | 14:39

От тия 45% колко са го прекарали? Би трябвало повечето от прекаралите го да имат вече достатъчен имунитет. Много заболели си ходят на работа с висока температура и на самолечение и разбират че са карали ковид в последствие. Предполагам, че те няма също да се ваксинират, но практически нямат и причина да се ваксинират.

Отговори
13 0
При мен

При мен

21.09.2021 | 15:47

Когато бях болен , ми се обаждаха началниците да не ходя да си правя тест , защото ако се окаже , че имам корона трябваше да се спре производство. Никой не го ебе*** в заводите се бачка яко . Кихаш , кашляш , маската и бачкаш .

Отговори
7 0
ИСТИНАТА-ДО-Лили

ИСТИНАТА-ДО-Лили

21.09.2021 | 14:10

В БЕДНИТЕ СТРАНИ УМИРАТ ПОВЕЧЕ ЗАЩОТО ТАМ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НА МНОГО НИСКО НИВО--ВТОРО БОЛШИНСТВОТ ОТ ХОРАТА ДУРИ НЯМАТ И ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА СЛЕД КОНСТАТИРАНЕ НА ЗАРАЗАТА--НАД ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ НЕ СА ЗДРАВНОУСИГОРЕНИ И ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ НЕМОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦАТА И ДА ПОЛЗВАТ ОБДИШВАЩ АПАРАТ--ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ КАКВА СМЪРТНОСТ ОЧАКВАТЕ????--ВАКСИНИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ДА УМОРАТ ПО-БЪРЗО ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ КОИТО СА В ПРЕДПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ И ТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ--ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПЕНСИИ ЗА МИЛАРДИ ЛЕВОВЕ--СТАРИТЕ СА ПОВЕЧЕ В ПЪТИ ОТ РАБОТЕЩИТЕ--ОТТУК ИДВА ПРОБЛЕМА -А БОГАТАШИТЕ СА НЕНАСИТНИ И НЕИСКАТ СПРАВЕДЛИВО ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИТЕ--ТА ЗА ВСЕКИ ДА ИМА КОЛКОТО ДА ЖИВЕЕ--ЩЕ ВАКСИНИРАТ И МЛАДИТЕ ЗА ДА НЯМА ЧОВЕК КОЙТО А ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ ОТ 55 ГОДИНИ---ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е ТРУДОСПОСОБЕН И ТРЯБВА ДА МУ ПЛАЩАТ ПЕНСИЯ ИЛИ ПОМОЩИ ДОКАТО УМРЕ--А ТОВА НА КАПИТАЛИСТИТЕ НЕ Е ИЗГОДНО---КОВИДА Е ПУСНАТ ДА УМОРИ ГЛАВНО ХОРАТА НА 50 ПЛЮС ГОДИНИ И ПОСТИГА ЦЕЛТА СИ--А ВАКСИНИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ДА УНИЩОЖАТ ТЕЗИ КОИТО СЕ КРИЯТ ОТ КОВИДА- И ПОРАДИ ПРЕКАЛЕНОТО СИ ПАЗЕНЕ НЕМОГАТ ДА ГО ХВАНАТ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ КОИТО НЕТРЯБВА ДА ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 55 ГОДИНИ---РЕАКЦИИТЕ ОТ ВАКСИНАТА СА БОМБА СЪС ЗАКАСНИТЕЛ И ИДВА СЛЕД ВРЕМЕ---МЛАДИТЕ И ЗДРАВИТЕ ОРГАНИЗМИ ЗАСЕГА ВАКСИНАТА НЯМА ДА ГИ УБИЕ--НО НЩМА ДА ИМ ПОЗВОЛИ ДА ЖИВЕЯТ ДО ДЪЛБОКИ СТАРИНИ--А ЗА ПО СЛАБИТЕ ОРГАНИЗМИ КОИТО СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ФАТАЛНИЯ КРАЙ И УСЛОЖНЕНИЯТА ЩЕ НАСТЪПЯТ ПРИ ПО КЪСЕН ЕТАП---РЕАЛНО ПОГЛЕДНАТО ВИЕ СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ АЛЧНИТЕ МАСОНИ И КАПИТАЛИСТИ ТЪРЧАТ ДА СПАСЯВАТ НАД ДВА МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ С ВАКСИНИ--И ОЩЕ 2 МИЛИОНА КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--И СТАВАТ ОБЩО ОКОЛО- 4- МИЛИОНА ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА КПЙ ЩЕ ПЛАЩА МИЛИАРДИ ЗА ПЕНСИИ ВСЕКИ МЕСЕЦ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ НА ТЕЗИ ХОРА--КАТО НЯМАМЕ ТОЛКОВА РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ???-И ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е В ПОЧТИ ЦЯЛ СВЯТ--ТОЧНО СЕГА ЗАПОЧНАХА И ПРЕБРОЯВАНЕТО ЗА ДА РАЗБЕРАТ КОЛКО ХОРА ОЩЕ ТРЯБВА ДА УМОРАТ--КЪДЕ С КОВИД КЪДЕ С ВАКСИНИ---ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ЛЕКАРСТВО АКО СА ТРЪГНАЛИ НАСЕРИОЗНО ДА СПАСЯВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО---НО ВСЪЩНОСТ ТО ИМА-НО Е САМО ЗА ТЯХ---НЕВИДЯХ ТЕ ЛИ 73 ГОДИШНИЯ ТРЪМП КАК СЕ РАЗБОЛЯ И ЗА 4 ДЕНА ВЕЧЕ БЕШЕ ИЗЛЕКУВАН И ВЪЗТАНОВЕН НА 100 %--НЕПОМНИТЕ ЛИ ВУЧИЧ ПРЕЗИДЕНТА НА СЪРБИЯ КОЙТО В НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА СЕ ИЗПУСНА И КАЗА--ТОВА Е АТАКА ПРЕДИМНО СРЕЩУ СТАРИТЕ ХОРА--ЕТО ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ДУМИТЕ МИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ---ВСЯКА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА ИСКА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ НЕНУЖНИЯТ СИ В КАВИЧКИ МАТЕРИАЛ-А ИМЕННО ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ В ПРЕД ПЕНСИЯ--САМО КУМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО СЕВЕРНА КОРЕА И КИТАЙ ДЪРЖАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО СИ ДА Е ЖИВО И ДА СЕ РАЗМНОЖАВА--ЗАТОВА КОВИДА Е ПУСНАТ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ-ЗА ТЯХ ЧОВЕКА Е СТОКА

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?