Следвайте ни

Набират доброволци, ще изясняват ролята на БЦЖ ваксината

viber icon

Редица изследователи наскоро предположиха, че е възможно БЦЖ ваксината срещу туберкулоза да е причината за сравнително ниската смъртност, причинена от COVID-19 в някои страни. Други научни изследователи опровергават това заключение.

Вече започнаха редица клинични изпитвания с BCG, които да проверят хипотезата, но резултатите няма да са налични поне още няколко месеца.

Проучванията ползват данните от BCG World Atlas, актуализирани последно през 2017 г. Информацията в атласа е най-пълната до момента такава база данни, но според хора от различни страни, както и според създателите на атласа - данните са не само непълни, но някои от тях са и неточни.

Ето защо международна група доброволци започват проучване за политиките на различните държави за прилагане на БЦЖ ваксината от самото ѝ създаване до момента. Резултатите ще послужат за обновяване на BCG World Atlas и ще помогнат за по-добро изследване на хипотезата, че БЦЖ ваксината би могла да е свързана с по-ниска смъртност от COVID-19.  

България също има своя екип от доброволци, ала се търсят още хора, които биха искали да се включат в инициативата. Тяхната работа ще включва търсене на достоверни източници в интернет за прилагането на БЦЖ ваксината по света и въвеждането на информацията в таблицата по държави. Всеки доброволец отбелязва в таблицата името или инициалите си срещу държавата, за която желае да събира информация.

Изискванията са доброволците да имат навършени 16 години и да владеят поне един чужд език. Всеки желаещ да се включи, може да го направи до 5 юни чрез координатора за страната ни - Радослав Кирков на e-mail [email protected] 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?