Следвайте ни

Ген. Мутафчийски: Вече 142 заразени, незаконно е да се огласяват имената на болните ВИДЕО

viber icon

142 са заразените вече българи, като 30 от тях са установени през последното денонощие, обяви шефът на Националния оперативен щаб  ген. Венцислав Мутафчийски. Увеличават се и областите, поразени от епидемията. След четиримата от Добрич, за които беше съобщено вчера, вече има пациент и в Шумен.

"Той е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика - с кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско", каза Мутафчийски и добави, че другите нови заразени са от София.

Добрата новина е, че пред изписване са жена от "Пирогов" и двама пациенти в Плевен, за които след лечение тестовете вече са отрицателни. Тримата ще бъдат пуснати в болнични за един месец.

"Абсолютно против съм оповестяване на имената на заразените, има закон за защита на личните данни и там е упоменато, че данни за здравословното състояние се водят за особено чувствителни лични данни. Затова и от щаба няма оповестяване на нито един пациент", заяви Мутафчийски в отговор на въпрос на "Марица" по повод огласяването на името на лекаря от Пловдив от някои медии.

Шефът на кризисния щаб се възмути и от поведението

"84 са мъжете с коронавирус у нас, а жените 58 са жените. Средната възраст е 42 години, най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81 години. Ако смятаме за достоверно - нашата смъртност е 2,1%", каза още шефът на кризисния щаб.

"Имаме много пъстра палитра от пациенти. По-голямата част са в домашни условия в леко състояние до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние. Лично мога да докладвам за ВМА", каза Мутафчийски.

"Там имаме двама пациенти със затлачваща дихателна недостатъчна, те не са интубирани все още.  Перспективата да бъдат интубирани е съвсем реална. Другите пациенти са с двустранни пневмонии", каза той.

Мутафчийски показа и специални шлемове, които се използват от медицинските лица при грижа към човек с коронавирус. "Това е един от най-големите успехи на България, наред със защитните облекла", каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

К.ур

К.ур

21.03.2020 | 21:08

Споко ,хора всичко е една голяма конспирация ,големи пари ще лапнат ,а народа ще страдаме.

Отговори
1 3
Джевдет

Джевдет

21.03.2020 | 18:54

Вярно е че има забрана за разкриване на лични данни. Но обществото иска да знае фактите за да не се внася паника. Нима вече са забранени и журналистическите лични разследвания?

Отговори
4 0
Х, у, й

Х, у, й

21.03.2020 | 11:14

Що ми триете коментара гена ли ви плаща или сте бойковци дано и вас чумата да ви тръшне мърши, иии

Отговори
4 1
Х, у, й,

Х, у, й,

21.03.2020 | 10:56

Защо не се самоубийте всички там и да покажете на така тъпия цигански народ че ви е мило за нас да ни оттървете от тия измислици. Долна пасмина боклуци

Отговори
6 5
Й, у, й,

Й, у, й,

21.03.2020 | 10:54

Кажи бре мишко кои са прокажените. Откъде са. Май и ти незнаеш защото няма мър, ши долни гешевци боклуци

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?