Следвайте ни

190 заразени у нас, 800 000 лева дарени за борба с епидемията ВИДЕО

viber icon

Вече са 190 заразените от коронавирус в България, повечето са от София, един има от Плевен.  Това обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

"8 човека са с тежка клинична картина и с двустранна пневмония, като двама в "Пирогов" са в най-тежко състояние", добави той.

Той каза, че хората, които са били в критично състояние във ВМА, вече са по-добре. "В Пирогов лошо е състоянието на човека, който вчера бе интубиран, за който казах, че е подобен на първия смъртен случай у нас. Другият в лечебното заведение, който беше зле и беше интубиран, се подобрява и ще се опитват да го събудят днес", каза още Мутафчийски. 

В отговор на въпрос на "Марица" за новите два случая на заразени медици в "Пълмед", където миналата седмица беше установен лекар с Covid-19, ген. Мутафчийски обясни, че предстои стандартна процедура.   

„ Искам да уточня едно нещо:  положителни проби на медицински персонал, не значи, че  ще затворим болницата.  При такива случаи се правят следните мерки -  уточняваме отделението, което спира да работи, докато се дезинфекцира за 24 часа.  Ако то е ново отделение, за което не се е подозирало, то може цялото да се превърне за лечение на коронавирус”, обясни главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В същото време персоналът за новата лаборатория в  Пловдив вече се обучава в Стара Загора, където е референтната лаборатория към Националния кризисен щаб.

15 000 легла има в резерва, които може да се използват за военните полеви болници в София, Пловдив, Варна и Русе.

Около 800 000 лева са постъпилите до момента дарения за борба с епидемията. 300 000 лева от тях са дадени от депутат Делян Пеевски, обяви шефът на кризисния щаб.

Генерал Мутафчийски заяви, че не трябва да се стига до репресии у нас, а да се спазват взетите до момента мерки.

„Винаги могат да се разширят мерките, но това е решение на самите градоначалници. Те знаят спецификите и навиците на населението. Вчера гледах за кмета на Карнобат, които е приложил изключително адекватни мерки, като изключим пръскането със самолет.

Не трябва да се стига до репресии, трябва да се даде възможност на хората да си отидат спокойно на работа при съответните санитарни мерки. Трябва да се даде възможност на възрастните хора да си напазаруват в един светъл коридор, Основното е, че хората трябва да си стоят вкъщи – това е начинът да се ограничи заразата“, коментира Мутафчийски.

 Той прочете и заключение на американски експерти, според които България е взела напълно адекватни мерки и трябва да следва именно тази линия.

Генералът беше изненадан от въпрос относно все още работещи заведения у нас.

„Извършват се проверки постоянно. Дайте ми имена на работещи заведения и те ще бъдат затворени“, заяви категорично той.

„Нямаме нищо против да има масово тестване, стига да има възможност за такова. Гледаме да отваряме възможно по-голям контингент, PSR тестовете са с ограничени възможности. Вчера се свързахме с Израел и отново бе поставен въпроса за изработване на бързи тестове, тъй като досегашните не са 100% достоверни и дават много фалшиви резултати, като дават много измамно чувство на тестуваните“, коментира Мутафчийски по повод честите въпроси защо у нас не се прилагат по-масово тестове.

За българите, които се завръщат от чужбина и не са установени като заразени, могат да се чувстват свободни, т.е. да си стоят вкъщи или да ходят на работа. За тези, които са установени като заразени, срокът е 21 дена под карантина и след това две отрицателни проби,разясни ген. Мутафчийски.

Около 200 000 българи са се прибрали от чужбина за последните две седмици, 8000 за последното денонощие със самолет и още поне 15 000, които са по сухоземни граници.

"Старческите домове са ахилесова пета за епидемията. Веднага след Канада и ние спряхме посещенията в тях, както и женските консултации. Имаше такъв случай с жена от Габрово, изписана от болница и настанена в старчески дом", обясни Мутафчийски в отговор на друг въпрос.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Това за смях ли е...?!

23.03.2020 | 19:25

На този ужас..!

Отговори
1 0

---------

23.03.2020 | 10:08

"За българите, които се завръщат от чужбина и не са установени като заразени, могат да се чувстват свободни, т.е. да си стоят вкъщи или да ходят на работа. За тези, които са установени като заразени, срокът е 21 дена под карантина и след това две отрицателни проби,разясни ген. Мутафчийски." БРАВО БЕ. Та нали вирусът няма симтоми няколко дни. Значи ще ги пуснете без КАРАНТИНА и да разнесат китайския бацил на нас . НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТИЯ дето досега са плюли по нас в БГ и са си гледали интереса в чужбина. КАКТО ВИНАГИ. Ще има още болни от ТАКИВА се зарази БЪЛГАРИЯ... ВРЪЩАЩИ се безотговорници на които не им пука за другите.

Отговори
7 0

дам така е

23.03.2020 | 10:13

Всеки върнал се е УБИЕЦ! Паразит върнал се от чужбина да носи бацила тук в Бг. Вие нас ограничавате а тези ги пускате БЕЗ Контрол да носят заразата.. Плюя ви и на псево карантината и на всичко което правите за да точите пари а хората тук да мрат от глад без Заплати!

Отговори
2 0

хахахахаха

23.03.2020 | 08:07

В София - 150 заразени, в Пловдив - 5. Обаче, Пловдив бил огнище??? хахахахахахахахахахаха

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?