Следвайте ни

Решено! Пловдив с лаборатория за коронавируса в Медицинския университет ВИДЕО

viber icon

Няма нови заразени българи и техният брой остава 81, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг във ВМА.

"Ще изследваме толкова проби, колкото дойдат. Те са на път. Това е динамичен процес", добави той.  "Днес ще се задмине бройката от 200 000 заразени в света. Италия е с 31 500 заразени. Испания - 11 000, Германия - 9300. В Китай има само 9 нови случаи. Във Франция обявиха, че ще тестват само болните в тежко състояние, които са в болница", разясни още генералът. Според него засега няма основания за поставяне на друг град под карантина, каквато вече е въведена в Банско.

Важната новина за Пловдив е, че вече се правят конкретни стъпки за откриване на лаборатория за тестове като коронавирус в Медицинския университет в Пловдив. "Вчера разговарях с ректора проф. Мурджева, там имат желание и готовност за откриване на лабораторията, колегите микробиолози ще минат обучение в Стара Загора, щабът ще помогне с всичко нужно. Бургас и Плевен също са заявили желание за лаборатория", обясни проф.  д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Всеки, който може да работи с тест за хепатит С, трябва да може да се справи и с коронавирус, разясни ген. Мутафчийски. За създаването на лаборатория за коронавируса в Пловдив настояваше кметът Здравко Димитров, който  потърси съдействие за това от правителството и пловдивските депутати.

От Националния оперативен щаб показаха и защитните костюми, които се правят у нас. "От снощи екипите на ВМА първи изпробват новата продукция. Впечатленията са, че облеклата са отлични - леки са, здрави, с дишаща мембрана и най-вече многократни. Непромокаеми са. Впечатленията са, че облеклата са отлични и са за многократна употреба. Имат 8000 мм воден стълб, а тези за еднократна употреба са със 700 мм воден стълб", обясни Мутайфчийски.

Относно разпространението на вируса при бременни жени бе обяснено, че те са по чувствителни. "Те са податливи към зараза с това заболяване. По време на бременност не е доказано предаване на вируса на плода. Препоръчва се цезерово сечение при раждане. Рискът по време на бременността е минимален", обясниха от щаба.

"Нека да не сочим с пръст заразените хора, а да им бъдем подкрепа. Това се очаква от обществото", призова ген. Мутафчийски.

"Това, което аз забелязвам като гражданин, виждам, че са се ограничили разходките, което е радващо. Най - вероятно сме събудили рационалните страхове на хората. Това, което е най-добре да направим е да спазваме социална изолация, да спазваме лична хигиена, да проявим отговорност към нашите възрастни роднини, да не сочим с пръст заразените, а да им дадем подкрепа", коментира още ген. Мутафчийски.

Според него обикновените хора действат адекватно, не критикуват яростно, а разбират необходимостта от тези мерки.

Мутафчийски коментира и въпроса защо не се тестват всички, които влизат в България. 

"Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим.  На ден у нас влизаха толкова хора, колкото са всичките тестове в Китай. Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест" обясни ген. Мутафчийски.

Според него мерките у нас са навременни, много държави по света не постъпиха по същия начин и търпят критики. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Разочарован

18.03.2020 | 19:08

Зико, Зико, голяма грешка направи, Зико. Седнал си до тая пача, като безгласна буква си. Тя управлява, не ти. Качила ти се е на главата вече. Не е мъжко така, да знаеш. Разочарованието и унижението са пълни. Жалко, че сме гласували за теб. Тя си разиграва коня, вее си байряците и ти се присмива зад гърба.

Отговори
1 0

Ошашавен

18.03.2020 | 14:12

Зикито и Здравчето в действие. Вървим след събитията, вместо да ги изпреварваме. Само позираме пред камерите, нищо реално не правим за сигурността на пловдивчани. Отчайващо е положението. Тези двамата нямат абсолютно никакъв капацитет, нито интелектуален, нито експертен, нито административен. Бог да ни пази от тях и от короната.

Отговори
1 0

Петър Милев

18.03.2020 | 11:02

Само да попитам, извънредното положение е от една седмица. Защо Зикито и Здравка се сетиха чак сега, че няма лаборатория. Нали трябва да изпреварват събитията? Ама те стават само да броят труповете, друго не могат...

Отговори
3 0

Ася Борисова

18.03.2020 | 10:10

Истината е че вирусът е много отдавна е помежду нас , просто никой не го търсеше с правилните тестове , колко хора си починаха без никой да се интересува от какво умряха . Този вирус доказва колко е неспособна медицината ни а иначе лекарите са както винаги невинни .

Отговори
4 2

намръщенЪ

18.03.2020 | 10:07

Щом и тук вече има лаборатория, вероятно ще се открият и тук. Практически е невъзможно район с толкова многобройно и разнообразно население, хора, отворени към света, с голям пътникопоток, да няма ни един заразен. Дано греша!(А и тази лаборатория ще обхване и периметър извън Пловдивско)

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?