Следвайте ни

Борисов: 2-3 седмици са критични, пенсионерите да не хукват да се ваксинират ВИДЕО

viber icon

Следващите 2-3 седмици са критични за епидемията от коронавирус и мерките не трябва да се разхлабват. Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст. Ако се направи допълнителна имунизация, става тежка алергия.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Призивът му към пенсионерите беше заради публикации, че БЦЖ ваксината предпазва и от коронавирус. 

Надяваме се да няма още депутати, заразени с коронавируса, каза още Борисов, който обясни, че и вторият му тест е отрицателен и той лично ще си го плати. Той се възмути от жълтите новини, защото видял такава, че бил болен и заради това искал удължаване на извънредното положение. „Три дена Мутафчийски да каже, че имаме намаление на болните и рязко ще издърпаме мерките назад”, закани се премиерът.

"Усещам едно изнервяне в хората, разбирам ги с право. Следващите 2-3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става. Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото да губи икономиката, тези 2-3 седмици са критични", подчерта Борисов.

Той обясни, че в това отношение няма разнобой между властта и експертите.

"Единственото доказано и безспорно подкрепено от всички, е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. И по тази точка няма никакъв спор с професорското тяло. Всички сме на едно мнение към този момент", заяви Борисов.

Той се спря и на въпроса за тестовете по повод твърденията, че държавата не осигурява нужното количество и не прибягва към масов скрининг.

"ПСР-а е тестът, който е най-надежден. Когато се казва липса на ресурс, не означава, че няма пари. Няма го физически в света. Няма доказан, надежден тест в света към този момент, а се плащат милиони. Затова ще изчакаме такъв. А и сега такъв не е нужен. До 2-3 седмици има оптимистични варианти, че ще бъде създаден тест, който да е достатъчно надежден", обясни Борисов.

После се похвали, че към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. "Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади", добави премиерът.

Той отправи гневни критики към известния инфекционист доц.  Атанас Мангъров, който е член на Медицинския експертен съвет, заради твърденията му, че изолацията е неуместна и епидемията няма да отшуми, докато 70 на сто от населението не го преболедува. 

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", заяви ядосаният Борисов.

Държавната фирма "Булбио" може да започне да пакетира хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат народните представители да замразят заплатите си на нивата от декември, обяви още премиерът. Това е решение на партията, на която той е лидер. Министрите пък ще вземат решение да дарят половината си заплати.

Преди Борисов да вземе думата шефът на Медицинския експертен съвет проф. Коста Костов обяви, че екипът му е събрал над 400 страници протоколи за лечение на коронавируса.

Препоръките на съвета към правителството са в три раздела– извънболнична сфера, болнична сфера и общи принципи за поведение. По думите му, наложително е да има социална изолация – при благоприятно развитие на епидемията може да има охлабване, но зависи от тенденциите. Съветът счита, че диагнозата на COVID-19 се осъществява с PCR тест, но "рисуването" на епидемиологичната картина следва да е с всички познати тестове, с уточнение, че може да се чакат по-добри тестове.

Документът е 40 МВ в него има около 100 000 линка, обясни шефът на съвета проф. Коста Костов. Той сравни доклада с Лондонската галерия или Ермитажа, където влизайки човек си избира какво да гледа.

"Удовлетворен съм от свършената работа, докладът е толкова всеобхватен, че от него и един нокът не може да се отреже", похвали колективния труд на екипа му проф. Костов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

скафандър

03.04.2020 | 13:44

На покрива в обсерваторията Перник е паднала бухалка с космопроизпод с разчетен семантичен код на вируса, п а р а з и т, и инфо, без гостоприемник не може да живее, и си тръгва, гладните българи не му са сладки

Отговори
2 0

Нашият вожд

03.04.2020 | 12:53

взе да прекалява. Кой е той, че да казва, че само 2-3 седмици са критични. Ами ако са 2-3 месеца?!?!?! Ами когато децата излязат навън, няма ли да тръгне втора вълна заразявания?! Тези, които сега прихващат, след 14 дни ще могат да предават зараза на следващите и т.н. и т.н. Кой е той, че да ни говори с такъв назидателен тон?!?!?! Аман от вождове, говорещи в пропаганден стил.

Отговори
6 5

Стоян

03.04.2020 | 12:16

България и още 13 страни осъдиха решението на Унгария да даде извънредни правомощия на Виктор Орбан.Добре че при нас не е така.Да живее Бойко.

Отговори
6 4

Стоян

03.04.2020 | 11:22

Сега разбрахме че пари има ама ресурси няма.Вожда работата не е да си платите тестовата а принципа на който се правят. Как така хем сте съпричастни със хората( на думи) хем за вас екстри които за нас ги няма.Как така Караянчева каза че намаляването на заплатите е популизъ после ти каза че ще ги намалят вече не е популизъм.Че въпросът ми е кой командва във тая държава, ти ли се съобразяваш със парламента или те гласуват твоите желания.АБЕ защо изобщо им плащаме заплати,субсидия,че и колко хрантутници покрай тях? Като тръгнеш да даваш за пример държави какви мерки са взели те се обиждай че има уточняващи въпроси. (Във Австрия така ама не точно) Изобщо защо се оставяш да те питат разни въпроси? Толкова работа имаш да вършиш (сега със Мутафчийски же ходите някъде си да гледате как се шия маски ли)за България че Европа и тя горката на тебе чака,че и ПомпеО и кой ли не. :Чудя се кога някой ще се сети да ти отреди част от вечерта да изпращаме нашите аплодисменти за ТЕБ.Айде със здраве че ще си шия маска (от скъсаните чорапи но важното че ще мога да вляза във магазина за хляб които пренебрежително малко е увеличен)

Отговори
11 3

Dear Батко

03.04.2020 | 10:49

Ще ти кажа нещо, което е притеснително, никога през живота си съм нямала проблеми с дробовете, предполагам от реимунизация с БЦЖ, за пустата му здр.книжка аз получих такива, та по въпроса, преди да кажеш това, аз нямам намерение да си слагам такава,, идиотия,,, въпреки, че не съм против имунизациите, всички съм ги минала, както и ти така, съм сигурна в това.!

Отговори
4 6

До Нейчева

03.04.2020 | 10:33

Не сте прочели последните новини. Няма да си увеличават заплатите. Министрите даряват половин заплата. Депутатите също. Информирайте се напълно и после критикувайте

Отговори
5 11

Пипи

03.04.2020 | 11:48

Сутринта чух по радиото, че са казали депутатите са им се увеличат ЗАПЛАТИТЕ да да ги дарявали половината уж! Срамота а в Албания каквито са им били такива остават и ги даряват половината 3 месеца

Отговори
7 4

Д-р Професор Зорге от Столипенбург

03.04.2020 | 10:18

Тоя продължава да опростачва “мат’риалът” с изразите си: Следващите 2-3 седмици са критични за епидемията от коронавирус. ( я гледай ти! От кога стана и тоя е ясновидец ???? Брей, брей, брей?????? Когато се казва липса на ресурс, НЕ ОЗНАЧВА, ЧЕ НЯМА ПАРИ . А стига бе “ Седларов” !!! Ами ГОВОРИ КОНКРЕТНО бе Другарю “ Буда”! А СТИГА БЕ ДРУГАРЮ тиквочев СПРИ СА МАЛКО БЕ! КВИ ТЪПОТИИ РЪСИШ ПАК? Борисов каза, че и ВТОРИЯТ МУ ТЕСТ е отрицателен и той лично ще си го ПЛАТИ. Който повярва на тази “изцепка” ще кажа че правителствена болница се издържа с парите на данъкоплатците! За правителство всяко лечение безплатно.

Отговори
9 8

Нейчева

03.04.2020 | 09:49

Затова ли вчера си увеличихте за пореден път заплатите, г-н Премиер? Не ви ли е срам? На най-бедните по 40 лв, а на министрите и депутатите - на всеки 3 месеца увеличение!

Отговори
13 6

Селянинът с колелото

03.04.2020 | 11:15

Госппожо Нейчева, за да се почуствате пълноценен ЧОВЕК отново и отново, Ви моля най - официално, елате при мен на село (при едно условие да не говорите за пари и политика). Предлагам Ви работа на корем, от сутрин до вечер без почивен ден. Безплатни топли и студени напитки, храна, подслон и всекидневни възтановителни масажи с етерични масла и душ кабина. Това са мойте лозунги: “ НАСЛАЖДАВАЙ СЕ НА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН И ИЗПЪЛВАЙ ДУШАТА СИ ДОБРИ МИСЛИ “ “ ЗА ДА СИ ЗДРАВ ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ТРУДИШ “

Отговори
11 3

Батко

03.04.2020 | 09:21

#оставка!

Отговори
13 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?