Следвайте ни

Тотална блокада: КПП-та затварят градовете, пътуваме със служебни бележки ВИДЕО

viber icon

От полунощ тази вечер се въвеждат нови драстични мерки срещу епидемията от коронавирус, които на практика затварят големите градове в България по примера на блокадата в Италия.

Ограниченията са разписани като заповед на здравния министър Кирил Аѝнаниев и бяха огласени след заседание на Националния оперативен щаб с участието на премиера Бойко Борисов и министри.

МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входа и изхода на всички областни центрове и ще проверяват каква е причината за пътуването, заяви министър Кирил Ананиев.

Ще се пропускат хора само в случай на неотложно пътуване по работа, здравословни причини, връщане у дома. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. Транспортът на стоки и куриерските услуги попадат в графата служебни пътувания, така че те не се преустановяват. 

"Препоръката ми е в рамките на 2 дни всички, които работят извън областните градове, да получат уверителни бележки от работодателите, за да могат служителите на МВР да ги пропускат през КПП. Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване.

Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове", призова вътрешният министър Младен Маринов.

"Тези мерки засега са в рамките на извънредното положение. Могат да бъдат удължени, ако се наложи", добави шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

"Важно е да се разбере от българите, че правим това заради здравето им. Не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи, защото тя е носител на целия финансов ресурс, който отново се връща при българските граждани", увери Ананиев.

Новината за затварянето на градовете изненада много пловдивчани, които се канеха да ходят по вилите си по време на уикенда. Други пък се чудеха как ще навестят близките си в близките села, ако трябва да им занесат лекарства и храна. 

Друга огласена от министър Ананиев забрана спира посещението на паркове, спортни и детски площадки, на открити и закрити обществени места.

Домашните любимци пък стават единствен пропуск за кратка разходка в градските зелени площи. Собствениците на кучета ще бъдат пускани там за кратко, но няма да се допуска струпване на хора, вметна здравният мирнистър.

Забранява се също хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30, за да могат тогава да пазаруват възрастните хора.

Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че този час е избран след проведено проучване от щаба със съдействието на големи хранителни вериги кога имат най-малко клиенти.

Целта на този час е като се ограничи достъпа на по-младите хора, да бъдат приканени хората над 60 години да посещават магазините само тогава, обясни Мутафчийски. “Имаме пълно съдействие и уверение от големите магазини, че ще направят организация да се обслужват в бърз порядък. Това е за тяхната безопасност, каза още той.

Заразените българи са вече 129. 13 от новите пациенти с положителен тест са от София и 4-ма са от Добрич, каза ген. Венцислав Мутафчийски . Той се похвали, че скоро ще имаме и първата излекуван жена, която е преболедувала от коронавируса. Тя е дала две отрицателни проби и предстои да бъде изписана.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Setyy

21.03.2020 | 02:29

ИЗРОДИ! ДА ВИ ТРЪШНЕ ВСИЧКИТЕ ДАНО!

Отговори
2 5

ох боже боже

20.03.2020 | 22:48

Тези ако продължат още малко така скоро ще паднат от власт народа няма да търпи техните глупости ще подивее и ще се дигне на бунт не може така

Отговори
15 9

намръщенЪ

20.03.2020 | 23:00

БСП не успя, ДПС не успя, но коронавирусът може и да успее....

Отговори
10 2

Габриела, останала без работа заради коронавирус

21.03.2020 | 03:55

Дано се усетим по най-бързият начин.

Отговори
3 0

Петя

20.03.2020 | 22:28

Брех, много прост тоя българин, на всичко се хваща...

Отговори
8 4

Втрещен

20.03.2020 | 21:03

А междуградския транспорт свързваш селата с града как ще се осъществява? с открити листове . Или него ще го спрете окончателно.Поне да се каже колко време ще продължи това . Срока докато е необходимо може да означава всичко.

Отговори
11 4

Дядо Ники

20.03.2020 | 19:37

Аман с този ,,корона вирус" ,до скоро сутрин по ТВ катастрофи,мутри,еврофондове,а сега-паника!Къде е чумата по свинете и замърсяването на въздуха!?

Отговори
22 1

Боби

20.03.2020 | 18:39

Това означава ли че ако имат белжка рботещите извън градовете от които живеят автоматично ги пази от всякакви болести . Ако е така ще изискам от моя работодател такава . Пълно е с ботове. начело на управлението.

Отговори
18 4

Зара ........зата

20.03.2020 | 18:12

Пеев.ли да ми .....манастирската ливада

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?