Следвайте ни

Борисов: 4,5 млрд. помощ за бизнеса и безлихвени кредити до 1500 лв.

viber icon

Премиерът Бойко Борисов обяви данъчна ваканция  до 30 юни и отделянето на 4,5 млрд. помощ за бизнеса като спешна мярка в борбата с епидемията от коронавируса. Всеки засегнат от кризата, който е в неплатен отпуск, пък ще има възможност да получи кредит до 1500 лева. Огласяването на мерките стана на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"Отлага се плащане на данъци до 30 юни, а това е удар по хазната в размер на 600 млн. лева", подчерта премиерът. Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че става въпрос само за отлагането на корпоративен данък. ДДС не се отлагал, защото не бил на бизнеса, а бил "краен косвен данък". "Всеки бизнес, който претендира за отлагане, претендира да се кредитира от пенсиите на българските пенсионери", обясни финансовият министър.

С дадените от държавата 500 милиона лева Българската банка за развитие ще може да гарантира тегленето на кредити за 2,5 млрд. лева от предприемачите.  Правителството заделя и 50 млн лева за великденски добавки за пенсионерите.

Подпомагането за загубилите работата си ще е през социалната система и ще си ползват обезщетенията за безработица, посочи още Горанов. Патронажната грижа се разширява с 12 хил. души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, заяви пък социалната министърка Деница Сачева.

По схемата за подпомагане на заплатите в затруднените сектори, при която държавата поема 60% от заплатата, а работодателя 40 на сто, ще бъдат отделени 1 млрд. лв., каза още Борисов.

"Който не си е внасял осигуровките ще получава по-малко по тази схема. Ако готвач е на 200 лв. официално, а взема хиляди, ще е така“, обясни пък Борисов. „Всички малко ще редуцираме, за да си запазим работниците“, допълни премиерът.

"Отговорност на работодателите е да съхранят хората си. Допреди месец искаха да внасят хора откъде ли не и да им строим къщи. Нека сега опитат да запазят хората си", призова и финансовият министър.

„4,5 млрд. лв. досега. Ако трябва още, ще дадем още, но самата практика ще ни покаже къде има нужда“, каза още министър-председателят. „Спомнете си за Коледа и Нова година какви бяха цените на кувертите в зимните курорти. Толкова ли обедняха за месец в зимния туризъм? Апелирам към бизнеса да запазим заедно работниците и те след това пак ще ви дадат тези големи печалби“, обърна се той към бизнеса.

500 млн. лв. ще бъдат дадени и за увеличените разходи за заплащане на труда на лекарите, полицаите и военните, добави Борисов. Според него загубите на икономиката ще са ясни на края на месеца. Той вече се съветвал с икономисти как да се задържи икономиката работеща. Освен това по сектори и браншове щели да се обсъждат спасителни мерки. Борисов даде за пример летния туризъм, тъй като сезонът на зимния така или иначе бил приключил и тези бизнесмени имали „мазнинка“.

Две са нашите цели-искаме да спасим живота на възрастните и работата на младите като правителство. Затова толкова ревниво пазим транспортните артерии, добави премиерът.

"За тези, които мислят, че сме закъснели - най-ефикасните мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутаха. В рамките на ден-два сменяха концепцията си", заяви той.

"Никой не спори за правомощия, защото сме във война. Ние още не използваме армията и пренатоварваме полицията и жандармерията. Сигурен, че самите военни ще попитат защо не ни използват", каза още Борисов. 

"Когато дойде време да плащаме в бюджета, плащаме за 360 болници. И някой доктор да каже, че капацитетът на някоя болница е изчерпан, е несериозно. Софийската и пловдивската зала са заредени с легла. Защо се създава такава паника? Ако някоя болница се чувства претоварена, с 10-20 пациента... Като почнем в края на месеца да плащаме заплатите с по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко", каза Борисов.

Той коментира и зреещия конфликт между новосъздадения Медицински експертен съвет и Националния оперативен щаб, които влязоха в задочен спор дали да се прилагат масово т- нар. бързи тестове.

"Няма сигурен бърз тест срещу коронавируса. Това го каза израелският премиер. Всички са убедени, че тяхната медицина е най-напреднала. Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 млн. Искрено вярвам, че колегите ми в Брюксел, комисарите, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър, по-сигурен и по-качествен", каза премиерът.

"Не сто, не хиляда процента, цялата ми лична убеденост и на колегите от МС е, че Националният оперативен щаб се справя перфектно, нямам нито една забележка към тях. Щом и толкова шеги и вицове има с проф. Мутафчийски значи са спечелили вниманието и доверието на хората от щаба.

Този Медицински съвет го създадохме за да има още експертни мнения, защото е по-добре лекарите да спорят тук, а не по студията", разясни Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоян

04.04.2020 | 23:52

Прави ми впечетление че парите хвърчат по бързо от ВИРУСА. Сега малко да помислим и :500 милиона за лекари полицаи и военни. Сутринта става ясно че около 1500 лекари ще получат по 1000 лв.=1 500 000 + данъци = 2.2 милиона.Сега да извадим 2.2 милиона от 50 милиона и ще разберем кои силуви министерства ще получат голямата хапка.ЗАЩО ЛИ?ДАЖЕ ДА КАЖЕМ ЧЕ ПАРИТЕ СА ЦЕЛИЯТ ПЕРИОД НА ИНЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ (4.4 мил.за медиците пак за силоваците остават много)може да се окаже че това е последният ми коментар.Да продължим нататък 500 мил.на ББ за развитие.-според мен е заем не е разход но. 600 мил. ОТ данъци.АМА нали ще си ги искате до 30 юни. И най ма кефи 4.5 милиарда за бизнеса -ама кой е къде ,то и във Барселона си е бизнес.НЕ СЕ СЪРДЕТЕ АМА МИ ПИСНА ВЪВ ВКЪЩИ И ПИЙНАХ МАЛКО ,А И НЯМА КОЙ ДА МЕ ПРЕДОПРЕДИ (ТО НЕ ЧЕ ИМАМ ПАРИ ДО ОАЕ) Молба-Моля да бъда назначен на мястото на г-н Мутафа да чета статистиката като обещавам да се постарая да бъда по убедителен със заплахите.Моите предложения; 1 мил. за неспазане на карантината (ПЛОВДИВ ЩЕ ПЛАТИ ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ) Всеки който не спазва карантината във София със наказание:Да обикаля и да търси изкопи за бъдещо строителство на жилищни сгради (на зелено) Така ще подпомогнем бизнеса и ще дадем възможност на всички граждани да Си закупят евтини жилища. Моля службите,знаем че бдите но ми дайте възможност да дам още идеи за вбъдеще. СЗО каза -не отхлабаите мерките.Кои мерки не става ясно -във БГ, САЩ,КАТАЙ СЕВЕРНА КОРЕА КЪДЕ. ИСКАМ ДА ПИТАМ (да се свети името му) ВАШЕ БЛАГОРОДИЕ ,ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО КАК ТАКА ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДА ОБЛЕКЧИТЕ МЕРКИТЕ.НИМА БЕЗ ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ СТЕ ГИ СТЕГНАЛИ,ИЛИ ТОЙ МУТАФЧИЙСКИ Е ЛОШИЯТ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?