Ген. Мутафчийски обяви още 16 заразени, няма да има масово бързи тестове ВИДЕО

Още 16 заразени от коронавирус има днес, с което общият брой на българите с COVID-19 става 218. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. По думите му обаче лабораториите все още не са приключили с всички тестове, така че броят не е окончателен.

 Стара Загора е новият областен център, който е поразен от заразата с двама болни. В София са установени нови 7 случая. В Плевен има още една положителна проба и така пациентите там стават 6. В Пазарджик - новите случаи са 4 и броят на пациентите става 7. В Добрич има още един и пациентите вече са 6, а във Варна заразените са вече 11 с един нов случай.

Шефът на ВМА бе категоричен, че няма нито един пациент в критично състояние.

"В София има заразено цяло семейство - майка, баща и две деца на 4 и 8 години. С положителна проба е и сестрата на майката. Във ВМА е настанена само майката, която е с двустранна бронхопневмония", уточни проф. Мутафчийски.

Той съобщи, че във ВМА за лечение са настанени общо 21 болни с коронавирус и още толкова, които са със съмнения, а 49 души се наблюдават вкъщи ежедневно чрез телеконферентна връзка.

"Този подход беше възприет от днес и в "Пирогов", а в "Александровска" също ще го въведат", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

В Пазарджик трима от заразените са болнични служители, с което общо медиците с Covid-19 в цялата страна стават 11, уточни шефът на кризисния щаб в отговор на въпрос на "Марица".

Няма да се пристъпи към масово ползване на бързи тестове, защото тяхната ефективност не е доказана, обяви още Мутафчийски. Той отказа да коментира препоръките на Медицинския експертен съвет в тази насока, защото премиерът достатъчно категорично обяснил, че на тях не може да се разчита.

"Премиерът беше ясен и категоричен. На държавно ниво се обсъждат тези въпроси и само той може да ви информира как се водят тези процеси. Не могат да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно. Медицинският съвет има задължения по отношение на терапията за лечение на пациентите. Те ще следват световните практики", допълни шефът на Кризисния щаб.

После иронично добави, че обещаният от Медицинския съвет алгоритъм за лечение на коронавируса се превеждал от английски, което в щаба вече били направили.

Шефът на кризисния щаб се възмути от твърденията, че капацитетът в ВМА и Пирогов за болни от коронавирус е изчерпан. "Имаме капацитет от 15 хиляди легла. Ние наблюдаваме тенденцията и след като на ден във ВМА и "Пирогов" се преглеждат над 120 лица с подозрения за коронавирус, като предишната седмица се преглеждаха по 40, това е тенденция и сме готови за следващата фаза.

Всички болници трябва да представят готовност за работа с коронавирус. Трябва да бъдем готови преди да е дошло времето", обясни генералът защо е поискал здравният министър да разпореди всяка болница да оборудва отделение за Covid-19.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?