Следвайте ни

Новият Медицински съвет на нож с щаба на Мутафчийски заради бързите тестове ВИДЕО

viber icon

Още с представянето си новосъздаденият със заповед на премиера Медицински ескпертен съвет влезе в тежък конфликт с Националния оперативен щаб. Повод за това станаха т. нар. бързи тестове, които сутринта бяха посочени като неефективни и подвеждащи от екипа на ген. Венцислав Мутафчийски. Оглавяваният от проф. Коста Костов съвет обаче е на обратното мнение и призова за масов скрининг на населението по примера на Южна Корея.

Задачата ни е да помогнем на държавата в борбата с епидемията от коронавируса без да крием истината, обяви в началото проф. Костов. Той е бивш кадър на ВМА, откъдето е отстранен от настоящия шеф ген. Венцислав Мутафчийски.

"Държавата прави всичко необходимо да се справи, но здравната ни система няма необходимия ресурс. Нашата съдба е да казваме горчивата истина. Този отбор е съставен от известни специалисти, доблестни колеги. Той има тежката задача да се изправи срещу опасността и да търси най-добрите професионални решения. Влизаме в този съвет като лекари с имената си и искаме да ги опазим чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярвахме, че може да се справим", заяви още проф. Костов. Той увери, че всички членове на МЕС са негов личен избор.

Пред медиите ръководителят на Съвета представи специалистите, които влизат в екипа му:

- Проф. Радка Аргирова – вирусолог от столичната болница Токуда
- Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика също  от Токуда
- Проф. Северина Поповска – патолог от МУ- Плевен
- адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право
- д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър, шеф на Държавната психиатрия в Курило
- доц. Атанас Мангъров – началник детска клиника в Инфекциозна болница в София
- доц. Васил Велчев – кардиоло от УМБАЛ Св. Анна (бившата Окръжна в столицата)
- доц. Любомир Киров – джипи, преподавател в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
- проф. Георги Момеков – фармаколог, преподавател в МУ- София
- д-р Валентин Павлов – зам.-шеф на Зъболекарския съюз
- Проф. Николай Младенов, анестезиолог от болница Токуда
- доц. Росен Калпачки – невролог, Св. Анна
- д-р Александър Симидчиев – пулмолог, МВР болница
- Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

"Целта ни е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение и превенция на коронавируса. Надявам се работата ни да бъде в помощ на правителството да взима най-правилните решения. Искаме да помогнем на хората да се чувстват по-сигурни и по-добре информирани за заболяването чрез предоставянето на адекватна информация", каза още проф. Костов и уточни, че Медицинският съвет ще дава по две пресконференции седмично във вторник и петък. Предвижда се и създаването на страница във Фейсбук с пълни и подробни указания.

Нашите съвети няма да бъдат към Националния оперативен щаб, а към правителството, заяви проф. Костов. Той увери, че иска екипът му да бъде общ отбор с този на проф. Венцислав Мутафчийски. "Заровили сме всички томахавки, сега са мъжки времена", добави още проф. Костов..

Още първият коментар на доц. Мангъров обаче беше в подкрепа на бързите тестове, които бяха обявени като неефективни от щаба на Мутафчийски рано сутринта, което стана повод за въпрос на репортери дали не се търси целенасочено конфликт.

"В момента не знаем къде сме и реално колко са заразените, започна доц. Атанас Мангъров. "Виждате, че например в Южна Корея са направили 190 000 теста в момента, а в Германия се правят по 200 000 теста дневно. Това няма как да са от нашите бавни тестове. Нашите са за потвърждаване на вече установена инфекция", обясни експертът.

"Всъщност независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да се използват и то на широка нога, защото без тях се лишаваме от едно много важно диагностично средство", смята Мангъров. Той и досега беше известен с критиките си към Националния оперативен щаб, които споделяше в медийните си изяви.

"Не сме в състояние нито да установим кои са контактните, нито да направим едно епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме", заяви доцентът. Той обясни, че когато човек се зарази с коронавирус през първите 4-5 дни той може да заразява, но без да знае, че има COVID-19, защото няма клиничните симптоми. " През тези дни вирусът може да бъде хванат, но това, което е интересното, е какво се случва с контактните на един такъв болен. Тези, с които той си е общувал, преди да е установен, че е положителен, са два вида", заяви експертът.

Първите са такива, които са заразили него, но вече не отделят вируса в околната среда. По думите на Мангъров от имунохистохимичен тест може да се установи дали човек е карал коронавирус. "Ако има G антитела, то той е карал отдавна заболяването, ако пък те са М, то той е имал наскоро такава инфекция. Ако това не се направи, тоя човек се вкарва в графата отрицателен, което се случва масово. Затова за значителна част на контактните на хора с коронавирус, не се установява нищо", каза той.

Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса 4-5 дни, в такъв случай тези болни няма да отделят вирус в околната среда все още - ние няма да ги хванем с нито един от двата теста", каза той. "Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще остават неоткрити", каза той.

Проф. Радка Аргирова, която е най-авторитетният вирусолог в Медицинския съвет, подкрепи доц. Мангъров и обясни, че ще настояват за масов скрининг с тестове на населението като мярка за ограничаване на епидемията.

Медицинският съвет ще изготви алгоритми за ползването на бързите тестове. „Алгоритъм е нещо по диагностиката, от което се чувства огромна липса в цялата страна. Искаме да съдържа кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат и какво се прави с пациента“, каза още Аргирова.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков пък обяви, че в България има 900 инфекциозни легла в отговор на призивите на шефа на щаба ген. Мутафчийски, че капацитетът на „Пирогов“ и ВМА да настаняван пациенти с коронавирус се изчерпва.

МЕС ще направи и упътвания за лекариите как да действат, така че да не са правно уязвими и да няма дискриминация на пациенти, обясни адвокат Мария Петрова, която е създателка на първата кантора по медицинско право у нас.

България трябва да осигури запас от хининови лекарства, но те трябва да се ползват само на подбрани пациенти, препоръча пък фармакологът Момеков. „Това са лекарства със страшно много странични ефекти, които могат да се проявят месеци след преустановяване на терапията“, заяви той.

„Забелязва се значително увеличаване на тревожните разстройства и паническите кризи. Разработваме алгоритъм как хората да си помогнат сами преди да стигнат за специалист. И какво да направим за работещите на предния фронт срещу бърнаут“, обясни пък д-р Гълъбова.

Всички имаме нещо неидеално зад гърба си, заяви проф. Костов по повод  представителя на зъболекарите Валентин Павлов, срещу когото има висящо съдебно дело за смъртта на пациент.

Павлов, който е бивш кандидат-депутат на Реформаторския блок, получи условна присъда от Софийски градски съд за смъртта на 14-годишния Алекс от Перник през юни 2016  г. Момчето почина след хирургична интервенция за премахването на киста от долната челюст в частната дентална клиника на Павлов и съпругата му. Впоследствие ексдепутатът беше оправдан на втора инстанция от съдебен състав, ръководен от Калин Калпакчиев, шеф на Съюза на съдиите, който беше сред най-големите противници на избора на Иван Гешев за главен прокурор. В момента предстои делото срещу Павлов да се гледа във Върховния касационен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Гаден си ти

Гаден си ти

29.03.2020 | 19:07

Човекът човекът пия истинска бира а ти пиеш помиярска бира и миришеш на помия

Отговори
1 0
Добър избор

Добър избор

29.03.2020 | 19:01

Явно не разбирате нищо от медицина този съвет е точно с такива специалисти които са вирусолози и се занимават с инфекции. Те казват истината ама вие сте си наумили нещо и пишете неверни глупости.Всички които не разбират се, казват трябва да слушаме докторите какво казват по съответната специалност в случая за вируси. Моля не философствайте и Не давайте преценки защото явно не разбирате от медицина. спокойно!

Отговори
1 1
Иво

Иво

25.03.2020 | 17:00

По презумпция всеки е невинен до доказване на противното! В хирургията няма 100% гаранция за успех и затова всеки пациент подписва декларация преди да бъде опериран. Освен това, въпросният зъболекар няма да дава съвети как да се оперира киста на долната челюст например, а за организация и мерки в здравното обслужване по време на пандемия.

Отговори
0 3
дрънканици

дрънканици

24.03.2020 | 14:20

Тия празнодумци сигурно и някакви пари вземат за тая работа

Отговори
13 2
София

София

24.03.2020 | 14:17

Пълни идиоти барабар със зъболекар съден за смъртта на дете, Да за щаба, Не за този изкуфял съвет

Отговори
11 4
Иво

Иво

25.03.2020 | 14:37

По презумпция всеки е невинен до доказване на противното. В хирургията няма 100% гаранция за успех! Затова и всеки пациент подписва декларация, че е съгласен да бъде опериран..Освен това, .въпросният зъболекар няма да дава съвети как да се оперира киста на долната челюст например, а за въпроси касаещи организация и мерки в здравното обслужване в условията на пандемия.

Отговори
1 2
Лили

Лили

24.03.2020 | 13:55

Не знам доколко ще е полезен този съвет, но председателят да излиза и да чете доклади с патос тип априлски пленум, някак не върви. Всичко, което изчете, разлиствайки лист по лист, можеше да го каже. Не ме докосна, не ме успокои, не ми вдъхна кураж. Лично мнение.

Отговори
16 3
Справедливата

Справедливата

24.03.2020 | 13:54

Имам чувството, че тези хора са решили да участват в този щаб, за да си направят реклама и да изкарат пари от ситуацията. Явно им беше много важно да си прочетат биографиите по телевизията и да оплюят Националния щаб, на който аз поне вярвам на 100%. Коста Костов чете реч от лист, сящаш не може да ни каже няколко човешки думи. Мангъров е станал малко по-сериозен и вече не ни обяснява, как неминуемо част от възрастните ни близки ще умрат, защото просто такава е логиката на събитията ..... и то с усмивка. Освен това той е детски инфекционист, а усложненията на Ковид-19 не засягат децата. Гълъбова пък явно смята, че като напише едно ръководство в интернет за справяне с паниката и на хората паниката ще им отзвучи веднага. Явно се е отворила ниша за равене на пари от тестове и сега трябва да бъде запълнена. Че кога ако не по време на пандемия - така и паниката ще им намалее, като улекнат с 100-150 лева за тест, който след 30 минути няма да значи нищо, освен ако хората вече не са преболедували.

Отговори
17 3
Гаден е

Гаден е

24.03.2020 | 13:28

Този спиртосан професор що не каже, защо го съдят. Мирише и смърди. Адски неприятен човек

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?