Следвайте ни

20 млн. за тестове всеки месец, бърз коридор за медици през КПП-тата ВИДЕО

viber icon

20 милиона на месец ще струва на правителството правенето на различни видове тестове за борбата с коронавируса. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, в което участва и шефът на Националния предизборен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Никой не може да каже докога ще продължи извънредното положение, обясни премиерът Бойко Борисов. Следващата сряда банките ще обявят как ще се теглят обещаните безлихвени кредити до 1500 лева за хора, които са пуснати в неплатен отпуск заради ограничителните мерки във връзка с епидемията.

Шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски подробно обясни какви тестове ще се прилагат у нас, след като подчерта, че прилагането на всеки вид е много важен.

Той показа графика, с която да обясни начините, по които се правят тестове за установяване на COVID-19.

"Според СЗО единственият достоверен начин за установяването на коронавирус е с Real Time PCR, няма друг метод, който е доказал повече своята надеждност. Той е обозначен с червената линия - изкачваща се като плато и слизаща. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите, в размер на 1000-1200 случая дневно, което значи около 30 000 теста месечно, изразено като цени - около 930 хиляди лева на месец", обясни шефът на кризисния щаб.

"От Еврокомисията са отделени 600 000 такива теста. Следващият начин е като се вземе пробата по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути с един малък апарат, а в момента се разработват и директни тестове, като тези за бременност.

Тези тестове ще се популяризират масово и ние предвиждаме да се правят от 5 хилядо до 20 хиляди дневно, което значи, на месечна база трябва да се правят около 30 000 теста, които са около 10 милиона лв. месечно", допълни ген. Мутафчийски.

"Следващото започва от платото на кривата (средата), когато епидемията е стигнала своя връх и се стабилизира, започват бързите тестове, с които може да се установи колко души са разболели без да разберат и са добили имунитет. Това ще разшири границите и ще правят 30 хиляди на ден и ще струва около 10 милиона на месец. Тези тестове са важни, защото дават безспорен резултат", допълни той.

Шефът на Кризисния щаб допълни, че бързите тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще покажат реално колко души са придобили имунитет и на базата на тези данни ще се изясни колко от изкаралите болестта могат да работят.

"Това ще даде основата на съживяването на обществения живот и икономиката. Всичкото ще струва на правителството около 20 милиона месечно. В първия етап на кривата тестовете са много скъпи, по време на вторият етап са по-евтини, но по-начесто. Могат да преливат един към друг, съобразно ситуацията", заяви още той. 

Премиерът Бойко Борисов разясни, че ще бъдат купени два вида тестове с помощта на Еврокомисията, общо 1 млн. теста. 600 000 PCR тестове, а вторите тестове са бързи – 400 000. Премиерът увери, че няма да има посредници в сделката и че ще слуша експертите кога да бъдат купувани съответните видове тестове.

"Някъде април-май, когато кажат докторите, ще проведем масовото тестуване", обясни Борисов.

Думата взе и вътрешният министър, за да обясни за контрола върху карантината и КПП-тата.

Над 200 досъдебни прозводства срещу хора, които не спазват карантината, са образувани до момента, обясни министър Маринов. На такъв контрол подлежат 24 000 българи.

Правим всичко по силите си да няма опашки на КПП-тата, увери Маринов. Той даже даде пример с Владая, където 12 полицаи работят в момента и опашката там е 2 километра.

"Ние сме още в началото, така че моля за разбиране", каза министърът и увери, че за всички служители на МВР имат защитни облекла. Маринов помоли тези, които нямат належаща нужда, да не пътуват, а другите да подготвят необходимите документи – декларация по образец и служебна бележка от работодател, ако става въпрос за работа.

От вчера служители на ТОЛ-системата също помагат на КПП-тата. " Мерките са строги, но трябва да бъдат такива, за да издържим до края, добави Маринов.

Медици могат да ползват зелените коридори за тировете, за да минават по-бързо, обясни премиерът Борисов.

Той огласи и най-съществените според него заключения на Европейския съвет по спорните и в България тема.

Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с прозрачна комуникация, цитира Борисов европейския подход за борба с фалшивите новини. Той наблегна също и на решението ЕК да работи активно за съвместни обществени поръчки за медицински средства.

140 милиона евро са отделени за 17 медицински проекта за борба с коронавируса, включително за ваксини, каза още Борисов.

Той се похвали, че австрийският премиер Себастиан Курц го е помолил да му съдейства със защитни облекла, правени в нашите предприятия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

irinka

27.03.2020 | 17:50

Това с тестовете макар и крайно ненадеждни има някакви наченки на здрав разум у идиота Мутафчийски. Поне масовото тестване ще помогне да се определи кои градски райони и села са масови вирусоносители и те да се рестриктират а не цялото работещо население.

Отговори
0 0

да изживеем кризата в лукс

27.03.2020 | 12:47

мерките са : пари нема, яжте му салама

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?