2374
Следвайте ни

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

viber icon

От Министерството на здравеопазването заявиха, че хората с хронични и автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19 - условието е да не са в активна фаза на заболяването в момента на имунизацията, предава БНР.

Лекарите ще подписват допълнителен формуляр за пациенти със заболявания. Това съобщи заместник здравния министър Тома Томов. Хронично болните вече ще могат да си поставят COVID ваксина, но под условие:

"Възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро възпалително, остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания, на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", коментира Томов.

Хората с автоимунно заболяване също биха могли да се ваксинират, но и при тях условието е заболяването им да не е в прогрес. В този случай трябва да се изчака затишие, след което може да се постави ваксина, добави заместник здравният министър Александър Златанов:

"Да не подценяват състоянието, в което са, и това, че не могат да получат ваксина, а напротив, да спазват мерките максимално, да ограничат контактите си, защото те са рискови".

Ваксините може да имат противопоказания само за хората, които са чувствителни към някоя от съставките, описани в листовката. Преди ваксинация няма да се изследва наличието на антитела, каза още Тома Томов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ми то

Ми то

04.11.2021 | 17:08

Ми то аз не съм чул някакви други изключения да има освен Китайските студенти и държавната администрация. Все хубави изключения твърдо базирани на медицината....

Отговори
1 1
Това доктор ли го казва?

Това доктор ли го казва?

04.11.2021 | 16:54

Или кварталния касапин, дето търгува с бумбар?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?