Следвайте ни

МЗ разкри кога Делта К-19 мутацията може да покоси ваксинираните ВИДЕО

viber icon

Разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса, посочват от Министерството на здравеопазването.

Ваксинирането на всички в световен мащаб е необходимо, за да се спре разпространението на вируса, се посочва още в съобщението.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо, се посочва в съобщението.

Много държави по света са създали мащабни системи за геномно наблюдение, за да разберат как вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще продължават да бъдат идентифицирани и страните трябва да са готови да ги контролират в рамките на усилията за овладяване на пандемията. Учените от Южна Африка са създали система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел е да се види как вирусът мутира. Те са открили внезапни промени в мутационния модел на вируса - не единични, а множество промени в шипчестия протеин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гръка

Гръка

02.08.2021 | 15:55

Алфа, БЕта, ....., Делта, Епсилон - какво ли още няма да измислят, за да си пазят гъзовете тези дето измислиха и наложиха напълно неефективни лекарства и съответно спечелиха доста парички.

Отговори
1 0
Тези експериментални РНК-бълвочи

Тези експериментални РНК-бълвочи

02.08.2021 | 15:52

НЕ ВЪРШАТ никаква работа, освен че подкопават имунната система, така че е напълно нормално именно ваксинираните хора да боледуват по-често не само от Делта-Мелта, а от всякакви болести.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?