Следвайте ни

МЗ приканва хипертониците да се ваксинират

viber icon

Министерство на здравеопазването изтъкна причините хората с хипертония да се ваксинират като част от кампанията за засилване на интереса към ваксините против COVID-19. Съобщението се позовава на становище на проф. Арман Постаджиян, който е председател на Българската лига по хипертония, бивш председател на Дружество на кардиолозите в България. Към момента той е началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“, София и заместник-декан на Медицински университет - София.

Според д-р Постаджиян настоящият етап на разпространение на инфекцията, с липса на изразен пик, е изключително подходящ за поставяне на COVID-19 ваксина, като най-голяма абсолютна полза биха имали най-уязвимите групи пациенти. По отношение на артериалната хипертония това са тези със съпътстващи рискови фактори, придружаващи заболявания и напреднала възраст.

Според представените доводи от МЗ хипертониците биха могли да бъдат рискова група, когато става въпрос за по-тежко протичане на инфекцията. Добрите новини са, че няма данни самата хипертония да предразполага към развитие на ковид инфекция. Наблюдаваната връзка е по-скоро резултат на естествено отчитаното повишение на артериалното налягане с напредване на възрастта. Артериалната хипертония обаче и особено констелацията, при която към нея се добавят и допълнителни рискови фактори като наднормено телесно тегло, висок холестерол и захарен диабет, предразполагат към по-тежко протичане и по-висока честота на фатален изход при тежките форми на инфекцията. Това е свързано с генерализираното засягане на микроциркулацията и по-изразената цитокинова буря в хода на заболяването, посочват експертите. 

Специалистите обясняват важността от ваксиниране при хората с изразено високо кръвно налягане със засягането на прицелни органи като сърце, мозък, бъбрек, от една страна, и от друга - честото съчетание с множество други кардио-метаболитни рискови фактори. Двата фактора обуславят необходимостта от адекватна защита при тази лесно „ранима“ популация пациенти. В настоящия етап ваксинирането срещу COVID-19 представлява единственият наличен начин за предпазване от тежко протичане на инфекцията, хоспитализация и смъртен изход. Посоченото се отчита в проведените до настоящия момент проучвания и проследяване на широка група от хора с повишено артериално налягане в ежедневната практика.

Относно противопоказанията на ваксините от МЗ казват, че до настоящия момент не са установени специфични ваксинални реакции при пациентите с артериална хипертония. Липсва специфична разлика и по отношение на технологията на производство на ваксините, както и в степента на тяхната ефикасност съобразно стадия на артериална хипертония.

Обичайният прием на антихипертензивни медикаменти не би следвало да бъде променян при предстояща ваксинация при липсата на съществена промяна в стойностите на артериалното налягане, уточняват още от Здравното министерство.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?