Следвайте ни

Мутафчийски: В Пловдив ще бъде вторият хладилник за ваксината ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Премиерът Борисов лично се увери готова ли е страната ни да посрещне първите пратки

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. 

Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната.

„Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов.

Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация  и за останалите РЗИ в страната.

„С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в  страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър.

„За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Министър Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.

„От данните, които виждаме в  момента– по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов запозна премиера и с напредъка по проектите, за които правителственото пое ангажимент да помага при предишното посещение на премиера в дружеството през април тази година. Тогава Кофинов представи пред министър-председателя инвестиционните проекти, които разработва БулБИО.

Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз.

Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.

Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Кофинов изтъкна, че ремонтът в лабораторията, който течеше през пролетта, вече е завършен.

„Закупихме 10 кобили, конюшната е пред завършване. Закупен е специализиран апарат за плазма и от следващата година ще има производство“, отбеляза още директорът на БулБИО. „Това е ноу хау в България и  беше правилно да се възстанови“, изтъкна от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Не искаме ваксини Искаме суджук

Не искаме ваксини Искаме суджук

06.12.2020 | 02:09

Не щем халадилници Суджука и филето Еленино на ветар и прохлада стават най добре Не се пънете като докери да ни мъкнете хладилници Да не ви турим после в тях та а са озъбите

Отговори
1 0
Антиваксър

Антиваксър

05.12.2020 | 23:00

Мутро ,дай назаем един хладилник,че мойта греяна ваксина е на топло да го е.а. И сланината се развали.

Отговори
2 0
хахах

хахах

05.12.2020 | 21:11

Еха! И Пловдив ще си има хладилник! Благодаря ТИ Бойко!!!

Отговори
3 0
Ваксиниран!

Ваксиниран!

05.12.2020 | 17:19

Да и публично да се ваксинират първо всички от Боеко, Мунтавчийски и цялата сволач, дето ни баламосват пред камерите на всички телевизии вече една година с тези ваксини!

Отговори
7 0
предложение

предложение

05.12.2020 | 16:17

Хладилниците да не останат празни? Поне и свинско за Коледа да бяха внесли. Щото у нас вече никой не иска и прасета да гледа, след като им ги избиха миналата година....

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?